2017. november 19., vasárnap

Fujitsu blog: Esprimo Q, a legkisebb asztali

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Külsőleg és belsőleg is teljesen megújult a japán vállalat tenyérnyi számítógépe.

A hatodik generációs Core i processzorokra váltással a Fujitsu Esprimo Q családjába tartozó, legkisebb asztali számítógépek is megújultak. Nagyobb társaikkal ellentétben itt a külsőhöz is hozzányúltak: a korábban kissé lekerekített élű házat szögletesre cserélték. Alapterülete 186 x 191 mm, tehát igazán kompakt gépről van szó, mégis belefért az 55 mm-es magasságba még egy vékony optikai meghajtó is.

Hogy még kevesebb helyet foglaljon az íróasztalon, oldalára állítva, sőt VESA felfogató segítségével akár monitor hátára rögzítve is használható. Az előlapra hang ki- és bemenet, illetve két USB 3.0 kapu került, utóbbiból kettő van hátul is még két USB 2.0 társaságában. Képet DisplayPorton és DVI-on keresztül tud kiküldeni az új Esprimo Q, és van még egy PS2, Gigabit Ethernet és RS-232 (soros) portja is.


[+]

Belül egyedi alaplapot találtunk LGA1151-es processzorfoglalattal, amibe legfeljebb 35 wattos TDP fogyasztási értékű CPU-t tehetünk. Így akár a négymagos, nyolcszálas, 3,6 GHz-ig felpörgő Core i7-6700T is szóba jöhet, de vannak a konfigurációs listán négymagos, négyszálas Core i5-ök, illetve kétmagos, négyszálas Core i3 és kétmagos, kétszálas Pentium is. A memóriának két SO-DIMM DDR4 foglalatot készítettek elő, maximuma tehát 32 GB lehet. Az adattároló részleget az optikai meghajtó mellett 2,5 hüvelykes SSD vagy HDD jelenti, a fejlettebb modellekbe M.2-es SSD is kerülhet.


[+]

A Skylake processzoros Esprimo Q két alkategóriába oszlik a Fujitsu kínálatában. Az Esprimo Q556 az egyszerűbb, Intel H110 alaplapi chippel és Realtek Gigabit Ethernet vezérlővel. Itt legfeljebb a Wi-Fi modulnak fenntartott M.2 2230 helyet használhatjuk fel SSD-nek a 2,5 hüvelykes állás mellett. Ki kell emelni még a 65 wattos táp hatásfokát, ami 10, 20, 50 és 100 százalékos terhelés mellett is eléri a 90%-ot.


[+]

Fejlettebb darab az Esprimo Q956, ami Intel Q170 alaplapi vezérlője és annak vPro támogatása révén sokkal jobban illik vállalati környezetbe, ugyanis hatékonyabban menedzselhető távolról. Ez a modell már kapott hosszú M.2 2280 SSD foglalatot is, hátulján pedig az USB 3.0 kapuk száma kettő helyett négy.

Van egy érdekes változat is ebben a szériában, az Esprimo Q959/MRE, aminek a végén a három betű a meeting room edition név rövidítése. Ez a típus Core i5-6500T processzorral, 4 GB memóriával, 128 GB-os, 2,5 hüvelykes SSD-vel és speciális szoftverrel van felszerelve, hogy tárgyalókba telepítve több számítógép között tudjon megosztani egy kijelzőt. A technológiáról egy korábbi blogbejegyzésben írtunk részletesen.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.