Fujitsu blog: a K computer a szuperszámítógépek ásza

Legalábbis a HPCG benchmark szerint a japánok nemrégiben modernizált nagyvasa a legjobb.

Mint minden területen, az emberek a szuperszámítógépekkel is szeretnek versenyezni. Komoly jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy kinek a gépe a legerősebb, ezért évente kétszer frissítik a Top500.org szuperszámítógép ranglistáját – újabban már energiahatákonysági rangsor is készül. A teljesítményt a LINPACK benchmarkkal mérik, ami alaposan kihajtja a processzorokat, viszont az őket kiszolgáló hardverről, a memória és kapcsolati alrendszerről vajmi keveset árul el. Pedig a szuperszámítógépes feladatok különbözőek, mindegyiknél máshol van szűk keresztmetszet. A lista csúcsán szereplő kínai gépekről például általános a vélemény, hogy – miközben falják az áramot – közel sem lehet kihasználni nyers teljesítményüket.

HPCG ranglista
HPCG ranglista [+]

A LINPACK hiányosságainak korrigálására készült el a HPCG (High Performance Conjugate Gradients) benchmark. Ez a nyers számítási teljesítmény próbája helyett különböző részekből épül fel, amelyek a legjellemzőbb szuperszámítógépen végzett feladatokat szimulálják, így pontosabb képet adnak az óriások valódi hatékonyságáról. A legutóbbi, júniusi frissítéskor már 110 hivatalos mérés szereplet a HPCG benchmark adatbázisában.


(forrás: Riken) [+]

Az első helyet a Fujitsu által épített K computer birtokolja. A SPARC64 VIIIfx architektúrás szuperszámítógépnek nagyon fekszik ez a teszt, mert a LINPACK alapú Top500 listán „csak” a nyolcadik. A második és harmadik HPCG hely a kínaiaké: az Intel Xeon Phi alapú Tianhe-2-é az ezüst, a bronz pedig a több mint tízezer saját fejlesztésű RISC processzort használó Sunway TaihuLighté. Ez a két kínai gép – igaz, fordított sorrendben – vezeti a Top500 ranglistát. A HPCG lista negyedik helyére futott be a svájci Piz Daint, ami a legerősebb, GPU-alapú szuperszámítógép. A ranglista ötödik helyén a Xeon Phi alapú Oakforest-PACS tanyázik, amit szintén a Fujitsu épített.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés