Hirdetés

Frissült a szuperszámítógépek toplistája

Az amerikai University of Tennessee és a németországi Mannheimi Egyetem, valamint a NERSC Lawrence Berkeley National Laboratory kutatói által összeállított, szuperszámítógépeket rangsoroló ötszázas toplista a múlt hónap közepén frissült. A listán, mely a processzorsebességet és skálázhatóságot mérő Linpack Benchmark szerint rangsorolja a világ szuperszámítógépes rendszereit, most először feltűntek az IBM PowerPC 970 és AMD Opteron processzorokkal szerelt rendszerek.

Hirdetés

A tíz leggyorsabb rendszer között két új szereplő van: a harmadik helyre ugrott fel a 2200 Apple G5 (IBM PowerPC 970) processzorból álló X, mely a Virginiai Műszaki Egyetemen teljesít szolgálatot, míg a hatodik helyet szerezte meg a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium számára épített opteronos klaszter, mely 2816 processzorból áll. Az első helyen nem történt változás: továbbra is az NEC Earth Simulator vezeti listát, míg a második helyen a HP ASCI Q elnevezésű AlphaServer rendszere áll.

A listán a HP szerepel a legtöbb géppel (165 db / 33,0 %) a technológiai szállítók közül, tőle alig elmaradva az IBM (159 db / 31,8 %) található a második helyen. A rendszerek számát tekintve őket követi az SGI (41 db / 8,2 %), a Sun (41 db / 8,2 %), a Cray (20 db / 4,0 %), a Dell (18 db / 3,6 %) és az NEC (13 db / 2,6 %). A gyártók rendszereinek összteljesítményét tekintve az IBM végzett az élen 35,4 százalékkal, a második helyen a HP (22,7 %), míg a harmadikon az NEC található (8,7%).

Az elmúlt hat hónap az Intel-processzorok látványos előretörését hozta a listán: 119-ről 189-re emelkedett a részarányuk, ami elsősorban a Xeon processzorok térhódításának köszönhető. A HP PA-RISC lapkájára épülő rendszerek száma 128-ról 114-re csökkent, míg az Itanium alapú rendszereké 19-ről 32-re nőtt. Az IBM Power4 processzora a korábbi 64 helyett immár csak 50 rendszerben található meg a listán. Figyelemre méltó, hogy az áprilisban bemutatott, a korábbi listákon nem szereplő AMD Opteron immár négy fürttel képviselteti magát.

A szuperszámítógépek több mint fele (52,4%) továbbra is az amerikai kontinensen üzemel, Európa 28,4%, míg Ázsia 16,8% részesedést tudhat magáénak.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés