Csak a Samsung egyes okostelefonjain fut Vulkan API-n a Fortnite

Jó dolog lenne használni ezt, de a legtöbb eszközön egyszerűen nem frissítik a gyártók a meghajtót.

Hirdetés

Még az előző év októberében írtunk egy véleménycikket arról, hogy mennyire komoly problémák vannak Androidon a játékfejlesztéssel, ami a Google-t cseppet sem zavarja. Azóta eltelt gyakorlatilag fél év, és tulajdonképpen az egyik legfontosabb címnek számító Fortnite androidos portja még mindig csak pár okostelefonon használja a Vulkan API-ra írt leképezőt. Ezeket is kizárólag a Samsung gyártja, ugyanis az Adreno sorozatú IGP-vel dolgozó Galaxy S9, illetve a Galaxy Note 9 és S10 a támogatott, utóbbi két esetben pedig mindegy, hogy melyik lapka rejtőzik a kijelző mögött, vagyis jó a Mali és az Adreno IGP-vel szerelt verzió is.


[+]

Nem is kell utánanézni az elméletben támogatható okostelefonok listájának, hogy a helyzet drámaiságát át lehessen érezni. Az okok tekintetében ugyanis az Epic a meghajtókat jelölte meg fő problémaként. Ezekkel a grafikus vezérlők szintjén nincs igazán nagy probléma, hiszen a Qualcomm, az ARM és az Imagination is biztosít időről-időre megfelelő szoftveres fejlesztéseket, de ezeket az okostelefonok gyártói egyszerűen nem szállítják le a felhasználók felé az egyes rendszerfrissítésekben. Arra persze szinte mindenkinek van ereje, hogy a legújabb, konkrétan gamer kategóriába sorolt okostelefonhoz hangzatos, de ismeretlen működésű szolgáltatásokat fejlesszenek, majd ezekhez egy látványos marketinget felhúzva eladják az újítást. Ez az egész azonban egy hatalmas cukormáz, amivel elfedik a valós problémákat, és ezzel nem csak az Android platform felhasználói járnak rosszul, hanem a gyártók is becsapják saját magukat, elvégre egy játékra megkérdőjelezhetően alkalmas rendszerre fejlesztenek gamer telefonokat.

A jó hír, hogy az Epic szerint a helyzet javulhat, ugyanis a Adreno 630-as és a Mali G-76-os IGP-t használó rendszerchipeknél jó eredményeket mérnek, csak ugye a már kiadott okostelefonokkal nem nagyon tudnak mit kezdeni, ha a gyártó nem frissíti a Vulkan implementációt. Arra számítanak azonban, hogy idén már több csúcskategóriás eszköz esetében lehet alapértelmezett mód a Vulkan leképező.

A Samsung támogatása egyébként nem véletlen, gyakorlatilag az egyetlen androidos rendszerekre fókuszáló vállalatról van szó, amely komoly erőforrást fektet abba, hogy az egyes, hardverben található részegységek meghajtóit folyamatosan újítsák a rendszerfrissítésekkel. Ugyanakkor a legnagyobb figyelmet a dél-koreai óriáscég esetében is a csúcshardverek kapják.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés