Hirdetés

Folyamatosan növekszik a TFT-piac

Hirdetés

Egy amerikai piackutató intézet felmérése szerint 2009-ig megháromszorozódhat a lapos kijelzők piaca, vagyis ezen a területen erre az időpontra akár 99 milliárd dolláros is lehet majd a forgalom, a növekedés üteme pedig az elemzők szerint szintén kétszámjegyű lesz az elkövetkező években. Ugyanakkor egyre több vállalat lát fantáziát a TFT-k gyártásában és értékesítésében, ezért egyre nagyobb lesz a piaci harc is, ami azt jelenti, hogy csak azok a vállalatok maradhatnak hosszabb távon talpon, amelyek más területtel, így például szórakoztató elektronikával, telekommunikációs termékek készítésével vagy az autóiparral is foglalkoznak.


Forrás: http://www.semi.org/web/wsemi.nsf/url/0702wuii


Megoldandó még néhány technikai probléma is. A piackutató szerint a legnagyobb feladatot a felbontás növelése jelenti, ezt anélkül kell megoldani, hogy csökkenne a megjelenített kép fényereje és világossága. A magas reakcióidő és a viszonylag behatárolt látószög ellenére jelenleg még az aktívmátrix-technikájú TFT-k vannak többségben. E technológia továbbfejlesztésénél elsősorban a költségek csökkentése és a gyártókapacitás növelése az elsődleges cél.

A technikailag fejlettebb és jobb megoldás az úgynevezett OLED-technológia (Organic Light-Emitting Diode), ami - mint minden újdonság - most még meglehetősen drága. Az ilyen technológiát használó készülékek energiatakarékosabbak társaiknál, nagyobb a látószögük, jóval világosabbak az általuk megjelenített képek és gyorsabb a reakcióidejük is. A technológia hátránya - a magas áron kívül - az alacsonyabb élettartam.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés