Felzárkóztatta médialejátszókból álló kínálatát az Apple

Hirdetés

Az előzetes várakozásoknak megfelelően tegnap felfrissítette iPod márkájú hordozható médialejátszókból álló kínálatát az Apple, melyet az utóbbi hónapokban ha az eladásokat tekintve nem is, de a technológiát alapul véve időnként komolyan megszorongattak konkurensei. Az amerikai vállalat új portfóliójával a trendeknek megfelelően elsősorban a mozgóképlejátszás irányába nyit, így bemutatkozott az eddigi legnagyobb kijelzővel felszerelt iPod, valamint mostantól a nagyobb megjelenítővel érkező iPod nanók is képesek videót lejátszani.

Az új kínálat csúcsát ettől a hónaptól a 3,5 hüvelykes érintőkijelzővel ellátott iPod touch jelenti, mely lényegében nem más, mint egy telefon funkcióktól megfosztott, médialejátszásra kihegyezett iPhone. A mindössze 8 milliméter vastag és 120 gramm tömegű, 8 vagy 16 GB flashmemóriával ellátott lejátszóba az iPodok közül elsőként 802.11b/g rendszerű Wi-Fi modul is kerül, a felhasználók így az otthoni hálózatba kötött gépekről vagy más, publikus hálózatokról vezeték nélkül tölthetnek át tartalmat az iPod touchra.

Az Apple ezzel egyidejűleg elindította az iTunes Wi-Fi Music Store szolgáltatást, mely a hagyományos iTunesszal megegyező áron kínál letöltésre zenét vagy mozgóképet az iPhone és az iPod touch tulajdonosainak. Az új iPoddal – akárcsak az iPhone-nal – immár internetezni is lehet, a lejátszóra ehhez az Apple saját webböngészőjét installálta. Az iPod touch akkumulátora a gyártó közleménye szerint 22 óra zene- vagy 5 óra filmlejátszásra elegendő energiát tárol, jóllehet a fentebb említett Wi-Fi kapcsolat gyakori használata a jel erősségétől függően adott esetben számottevő mértékben csökkentheti a rendelkezésre állási időt.

Az új kínálatban valamelyest átalakult és nevet váltott az iPod, mely mostantól iPod classic néven folytatja pályafutását. A régi-új lejátszó továbbra is az egyetlen merevlemezes készülék az Apple választékában; az új csúcsmodell a lemezes háttértár kapacitását maximálisan kihasználva 160 gigabájtnyi tárhelyet nyújt a médiafájloknak. Az iPod classic immár teljesen fém készülékháza valamivel vékonyabb lett elődjénél; a lejátszó vastagsága 10,5 vagy 13,5 milliméter attól függően, hogy a kisebb, 80 GB-os, vagy az imént említett 160 GB-os HDD-t hordja magában. Az új iPod classic tömege ennek megfelelően 140 vagy 162 gramm, az akkumulátor kapacitása a nagyobbik modellnél 40/7, a kisebbiknél 30/5 óra.

Markánsan változott az iPod nano, mely a régi néven, új funkciókkal felruházva indul versenybe a DAP-szegmensben. Az Apple a régebbi típus 1,5 hüvelykes képátlójú színes kijelzőjét egy 2 hüvelykes, QVGA (320x240 pixeles) felbontású megjelenítőre cserélte, melyen már mozgókép is megjelenhet a statikus tartalom mellett. A megújult, öt színben és kétféle kapacitással (4 és 8 GB) kapható iPod nano az új kijelző beépítését követően jóval szélesebb, rövidebb és kis mértékben vékonyabb lett; a lejátszó váza 69,8 x 52,3 x 6,5 milliméteres, tömege 49,2 gramm. Az akkumulátor kapacitása nagyjából egy napnyi folyamatos zenehallgatásra és ötórányi videózásra elegendő.

Az Apple új iPodjai ezekben a hetekben kerülnek világszerte forgalomba; az iPod touch 8 GB-os változata 299, a 16 GB-os modell 399 dolláros fogyasztói áron debütál, az iPod classicért 249 (80 GB-os típus) vagy 349 (160 GB-os változat) dollárt kérnek majd, az új iPod nano árcímkéjére pedig kapacitástól függően 149 (4 GB) vagy 199 (8 GB) dolláros összeg kerül a tengerentúlon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés