Felveszi a kesztyűt az AMD

Az Intelhez hasonlóan az AMD sem büszkélkedhet a lassú második negyedévben elért eredményeivel, ám a kisebbik processzorgyártónak a közeljövőben ráadásul újabb problémákkal kell szembenéznie. Míg az Intel a nyár folyamán a Core architektúrára építve szerverekbe, asztali PC-kbe és noteszgépekbe való processzorait is megújítja, sőt a Montecito maggal a nagyobb szerverek szegmensében is vezet be új terméket, addig az AMD-nél most hosszabb ideig várni kell az igazi újdonságokra. Hogy felvegye a kesztyűt, a vállalat pár napon belül radikálisan (néhány esetben kevesebb mint felére) csökkenti számos processzora árát, és hogy a gyártási költségeit is visszafogja, lapkáinak belső felépítését is igyekszik uniformizálni, magyarán ahol lehet, egységesíti a cache-méreteket és csak az órajel révén differenciálja választékát.

Hirdetés

A lépés komoly kockázatot hordoz magában, hiszen az utóbbi években az AMD sikerrel épített fel egy olyan arculatot, melynek nem az volt a fő üzenete, hogy az Intel termékeihez mérhető, de azoknál olcsóbb megoldásokat kínál, hanem a jó teljesítmény és a kedvező teljesítmény/fogyasztás arány volt a fő üzenet, és az AMD ezeket az értékeket merte és tudta meg is fizettetni a vásárlókkal. Az Intel új CPU-generációjának piacra kerülése persze önmagában nem dönti el a háborút, a piac (különösen a szerverpiac) belső tehetetlensége ad némi időt az AMD-nek, hogy új technológiákkal rukkoljon elő, mielőtt újra „olcsó márkaként” könyvelnék el. A cégvezetők tisztában vannak ezzel, és az előremutató fejlesztések hangsúlyozásával igyekeznek megtartani vásárlóik és befektetőik bizalmát.


A 45 nm-es csík zöldje kicsit előrébb csúszik

Konkrét lépésként értékelhetjük az útiterv most bejelentett korrekcióit is, ami – részint válaszul az Intel négymagos processzorainak előrébb hozására – feszesebb ütemet határoz meg a gyártástechnológiai váltások és termékújdonságok tekintetében. Dirk Meyer, az AMD elnöke és operatív igazgatója elemzőknek elmondta, hogy a 65 nm-es csíkszélességű technológiával készülő processzorok a terveknek megfelelően ez év utolsó negyedében jelennek meg, és a kihozatal várhatóan lehetővé teszi, hogy részesedésük a teljes termékpalettán gyorsan növekedjen.

Ehhez a váltáshoz képest azonban a 45 nm-es eljárás bevezetése a szokásosnál feszítettebb tempóban, 18 hónapon belül fog megtörténni, ami azt jelenti, hogy 2008 első félévében piacra kerülhetnek az új chipek. Ezeknél az architekturális módosításokon kívül nemcsak a csíkszélességet csökkentik, de a tranzisztorok kialakítását és anyagát is tökéletesítik a kisebb fogyasztás, illetve nagyobb számítási teljesítmény érdekében. Bár az AMD pusztán a csíkszélességet nézve még így is az Intel mögött fog járni – a konkurens 2007 végére, 2008 elejére tervezi a lépést –, egy fél évet e téren is behozhat lemaradásából.


K8L architektúra négy maggal [+]

 

Meyer a K8L néven emlegetett, eleve négymagosra tervezett architektúráról is beszélt. A négymagos processzorok bevezetésének idejéről korábban többféle ellentmondó hír látott napvilágot, egyesek szerint már 2007 első negyedében, mások szerint csak a harmadik negyedében kerülhet piacra. A jelenlegi terv szerint a K8L 2007 közepén, azaz több mint fél évvel az Intel hasonló megoldásai után debütálhat. Az AMD az időbeli késedelmet a lapka tudásával igyekszik ellensúlyozni. A K8L nem két kétmagos szilíciumlapka közös tokozásba ültetésével készül, hanem eleve egyetlen négymagos chip lesz, ami energiatakarékosabb működés mellett nagyobb sebességet tehet lehetővé.


[+]

Mindehhez persze hozzájönnek a gyors és rugalmas HyperTransport busz előnyei, így négy CPU-foglalat között 16 bites, nyolc foglalat között 8 bites linkekből álló teljes hálót lehet képezni. A sebességet tovább javítja, hogy a szerverprocesszorok (és talán a 4x4 asztali platformba ülő processzorok) magjai saját L1 és L2 cache fölött rendelkeznek, ezenkívül egy közös harmadszintű gyorsítótáron is osztozkodnak. Az energiaellátást úgy tervezték meg, hogy csökkenő terhelésnél minden mag a többitől függetlenül lejjebb veheti órajelét és feszültségét, vagy akár ki is kapcsolhat.


4x4 – játékosoknak szól

Az asztali processzorok csúcsszegmensével kapcsolatban Meyer elismerte, hogy az Intel elragadta a koronát, de rámutatott, hogy ez a korona az idők folyamán mindig ide-oda került, és ez a tény csak a játékosok számára fontos. A csúcskategóriában a kisebbik gyártó a 4x4 platformtól várja a változást, a legnagyobb forgalmat jelentő középkategóriában pedig egyelőre nehéz időkre készül fel: a szerverek és noteszgépek szegmensében részesedésének növekedését várja, ám az asztali PC-kkel kapcsolatban egyelőre nem ad prognózist. A cég igazgatótanácsának elnöke, Hector Ruiz szerint a benchmarkok felől az innováció, a választási lehetőségek és a nyílt és tiszta verseny felé mozdult el a processzorpiac, és hozzátette, hisz benne, hogy a változás visszafordíthatatlan.

Az AMD pozícióit erősítheti, hogy még szorosabbra fűzi az IBM-mel kötött szövetségét. Információk szerint augusztus elején fogják hivatalosan bejelenteni, hogy a Nagy Kék nagyobb mértékben kezd alkalmazni Opteronokat középkategóriás szervereiben. Bár az IBM az elsők között volt a 64 bites AMD szerverprocesszorok alkalmazásában, és a fejlesztés terén is szoros viszonyt ápol a sunnyvale-i céggel, a HP-hoz, újabban a Sunhoz és más vállalatokhoz képest visszafogottan épített nagyobb forgalmat generáló termékeinél az Opteronokra. Az elemzők szerint is kedvező eredményekkel járó döntést a két gyártó egyelőre nem kommentálta.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés