Felturbózza SSD-it a Samsung

A flashmemóriára alapozó, de kapacitás és sebesség terén is a merevlemezek kiváltására alkalmas Solid State Diskek (SSD) ára lassabban csökken, mint ahogy azt sokan szeretnék, ugyanakkor egyre több gyártó kínálatában szerepelnek efféle tárolók. Kezdetben a borsos ár miatt katonai, ipari alkalmazások kiváltsága volt az SSD, és ha igazán különleges modelleket akarunk látni, még mindig ebben a szegmensben érdemes nézelődni: léteznek már több száz gigabájt kapacitású, SCSI, SAS, sőt Fibre Channel interfésszel ellátott tárolók is, és némelyiknek a tartós adatátviteli sebessége a 100 MB/s-ot is meghaladja.

A fogyasztói piacra szánt eszközökbe szánt SSD-k választéka nem ennyire színes, az ár miatt kevesebb olyan modell van, mely 64 GB-nál nagyobb tárhellyel szolgál, a huzamosan tartható átviteli sebesség pedig a drágább meghajtóknál is többnyire 60–80 MB/s között tetőzik. Hozzá kell tenni, hogy a pillanatnyi maximális sebességet – különösen olvasás során – általában a külső interfész sávszélességkorlátja határozza meg, azaz az SSD-knél nem felesleges fejlesztés a csatoló gyorsabbra cserélése.

Pontosan ezt tette most a Samsung, amikor bejelentette 3 Gbps sávszélességű SATA interfésszel felszerelt meghajtóit, bár a pillanatnyi sebességcsúcs mellett a tartós írási és olvasási tempót is jócskán megnövelte: korábbi hasonló eszközeinek 45, illetve 64 MB/s értékeihez képest a SATA II SSD-k 100, illetve 120 MB/s értékekkel szolgálnak. Az új tárolóegységek 50 nm-es gyártástechnológiával készülő, 8 gigabites SLC chipekből épülnek fel, és elérhetők lesznek 1,8 és 2,5 hüvelykes kivitelben is. Energiaigényük persze nagyobb, mint lassabb társaiké, de 0,7 wattos üzemi fogyasztásuk még így is jóval kisebb, mint a hasonló méretű merevlemezeké. A koreai vállalat jelenleg mintapéldányokat készít az újfajta SSD-kből; a tömeggyártás beindításának időpontjáról, a meghajtók tervezett árszabásáról egyelőre nem nyilatkozott.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés