Feltűntek a Hygon Dhyana rendszerchipek a kínai gyártóknál

Legalábbis három modell, amelyekre a Sugon kínál munkaállomást, kizárólag a kínai piacra.

A 2016-os esztendő közepén derült ki, hogy az AMD szerverekbe szánt technológiát ad Kínának. Utóbbi egy következménye annak a határozatnak, amely alapján az Egyesült Államok, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva tiltja az Egyesült Államokban bejegyzett gyártóknak, hogy szuperszámítógépekbe való alkatrészeket szállítsanak Kínába, Pakisztánba és az Egyesült Arab Emírségekbe. Ennek kivédésére az AMD és a THATIC (Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co.) létrehozta a Hygon nevű vegyesvállalatot, amellyel az AMD meg tudja kerülni ezt a jogi problémát, mivel a termékek eladását a THATIC fogja megoldani.

Hirdetés

Régóta ismert, hogy a vegyesvállalat első gyermeke a Dhyana nevű SoC, illetve tulajdonképpen termékskála ami alapjaiban alig módosított Zen magokat kap. Erről a rendszerchipről annyit kell tudni, hogy több szempontból is nagyon hasonlít az AMD saját fejlesztésű, Summit Ridge kódnevű lapkájára, így nyolc darab processzormag került bele, amelyek két modulra vannak felosztva. Fizikailag egyébként nem ugyanarról a lapkáról van szó, de az eltérések valószínűleg nem jelentősek.

A kínai Sugon termékbejelentésére alapozva, három Hygon SoC érkezik Dhyana 3138, 3185 és 3188 jelzéssel. Az első négy-, míg az utóbbi kettő nyolcmagos, magonként két szálat támogató modell, amelyek rendre 3,6, 3 és 3,4 GHz-en ketyegnek. Ezek alapórajelnek számítanak, a turbóról viszont nincs hír, sőt, alapvetően az se biztos, hogy van ilyen lehetőség.

Arról kevés hír van, hogy a gyorsabb modellek milyen képességekkel bírnak, valószínűleg a Hygon is az első generációs EPYC-hez hasonló összetokozásban gondolkodik, csak jóval egyszerűbb először az egylapkás kivitelt kiadni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés