Felemásan teljesített a GPU-piac

A negyedik negyedév némileg gyengébb lett a harmadiknál, de a dedikált GPU-k piaca éves szinten sokat nőtt.

A Jon Peddie Research nyilvánosságra hozta a 2017-os esztendő negyedik negyedévére vonatkozó GPU-piaci elemzését. Ez jellemzően gyengébb az előző negyedévhez képest, elvégre az ünnepi szezonra sok megrendelő ősszel készül fel, emiatt 1,5%-os visszaesés volt. Szintén nem kedvező az éves szintű adat, ugyanis itt 4,8%-os csökkenés tapasztalható, amiből 7%-ot a mobil, míg 2%-ot az asztali megoldások tettek ki.

Hirdetés

Az elemzés szerint az eladott PC-k 36,88%-a tartalmazott dedikált GPU-t, függetlenül attól, hogy a processzorban vagy magán a tokozáson volt-e aktív grafikus vezérlő vagy sem. Ez szekvenciálisan 2,67%-os csökkenés. Ebből már lehet következtetni arra, hogy az asztali dedikált GPU-k piaca sem pezsgett, hiszen összességében 4,62%-os volt a visszaesés, de azt hozzá kell tenni, hogy az előző negyedév ebből a szempontból váratlanul erősnek számított, amit az is bizonyít, hogy éves viszonylatba a dedikált GPU-k piaca 9,7%-os növekedést produkált.

A gyártókra kitérve az Intel és az NVIDIA megoldásai iránt rendre 1,98%-kal és 6%-kal csökkent a kereslet, míg az AMD 8,08%-os a növekedést produkált az előző negyedévhez viszonyítva.

A kutatás az aktuális piaci helyzethez igazodva megnézte a bányászat hatását, és az adataik szerint a 2017-es esztendőben hárommillió VGA-nál is több került eladásra ezen a területen. Tekintve, hogy a bányászok a nagyobb teljesítményű hardvereket keresik ez az adat rendkívül nagynak számít, és így már számszerűsítve is lehet látni, hogy miért emelkedik a VGA-k ára. A kriptovaluta-bányászat a Jon Peddie Research szerint összességében 776 millió dolláros piac volt, és ennek a nagyobbik szeletét az AMD szerezte meg.

A jelentés pontos adatait az alábbi táblázat részletezi:

A GPU-piac alakulása 2017 negyedik negyedévében
Típus Részesedés
2017 Q4 (aktuális)
Részesedés
2017 Q3 (előző negyedév)
Részesedés
2016 Q4 (előző év)
AMD 14,2% 13% 14,4%
Intel 67,4% 67,8% 68,1%
NVIDIA 18,4% 19,3% 17,5%

Az Matrox szokás szerint kimaradt az elemzésből, mivel olyan VGA-t már nem adnak el, amelyik nem AMD-től származó lapkát használ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés