Megmutathatja a 7 nm-es node erejét az Exynos 990

A Samsung külön 5G-s modemet is tervezett az érkező rendszerchiphez, így összességében elég sok újítást tesznek majd le az asztalra.

A Samsung bejelentette a legújabb rendszerchipjét, amely az Exynos 990-es jelzést viseli, és a vállalat 7 nm-es EUV LPP node-ján készül, amelyet nemrég egy másik lapkával már bejárattak.

Hirdetés

Az előző generációs Exynos 9820-hoz viszonyítva megmarad a Samsung, DynamIQ koncepciót kiegészítő heterogén többmagos dizájnja, aminek köszönhetően nem változik a három processzorklaszter sem. Alapvetően nyolc darab 64 bites mag került a fejlesztésbe, de ezek közül két darab nagy teljesítményű megoldás, két darab számít úgymond közepes opciónak, míg a maradék négy az energiahatékonyságot tartja szem előtt. Utóbbiak megegyeznek az ARM Cortex-A55-ös IP-kkel, míg a közepes klaszter az ARM Cortex-A76-ra épít, a leggyorsabb pedig a Samsung saját fejlesztésű, M5 jelölésű magjait veti be, amelyek állítólag 20%-kal gyorsabbak a korábbi M4-es dizájnnál. Sajnos az órajelek, illetve a gyorsítótárak kapacitása nem ismert, de magok az ARMv8.2-A utasítás-architektúrára épülnek.

A 64 bites memóriabusszal rendelkező memóriavezérlő jelentősen változott az elődhöz képest, mivel már nem az LPDDR4X, hanem az LPDDR5 szabványt támogatja, miközben a maximum effektív órajel 2750 MHz. Az előző generáció nagy újításának számító NPU (Neural Processing Unit) is sokat fejlődött. Egyrészt mostantól gyakorlatilag két NPU-ról beszélhetünk, amelyeket még kiegészít egy DSP is, és ennek a rendszernek az összesített teljesítménye nagyobb, mint 10 TOPS. A fő cél itt továbbra is bizonyos képfeldolgozással kapcsolatos feladatok ellátása, illetve kiterjesztett valóság hatékonyabb kezelése, viszont a komplexebb rendszer jobb programozhatóságot biztosít, így több dologra is be lehet majd vetni.

Az IGP alapjait az új lapkánál is az ARM szállítja, méghozzá a Mali-G77 személyében, amelyet MP11-es konfigurációban tálal a Samsung, de az órajel itt is ismeretlen, akárcsak a processzormagoknál. A videók kódolását és dekódolását lehetővé tevő hardver tudásban nem, de teljesítményben fejlődött, így elérhetővé vált a 4K-s, 150 Hz-es anyagok támogatása is, míg az ISP, vagyis a képfeldolgozó processzor a 108 megapixeles kamerákat kezeli, amelyekből mehet egy az előlapra és a hátlapra is. Kétkamerás felvételnél a felbontás 24,8-24,8 megapixelre csökken. Természetesen nem hiányzik a VPU, vagyis a Vision Processing Unig sem, ami a képi adatok elemzéséért felel, így felismerhetővé válhatnak az egyes tartalmakon az objektumok, illetve a biztonságért felelős segédprocesszor sem újdonság.

A modem tekintetében az Exynos 990 furcsa fejlesztés, ugyanis a Samsung nem integrált, hanem különálló lapkát kínál hozzá, méghozzá Exynos Modem 5123 néven. Ebben új LTE modem lelhető fel, ami 3000 Mbps-os letöltési tempót is lehetővé tehet, de az igazán fontos tényező az 5G támogatásának bevezetése, letöltés mellett 5100 (Sub-6) és 7350 (mmWave) Mbps-os maximumokkal.

A Samsung Exynos 990 névre keresztelt rendszerchip, illetve a társául szolgáló Exynos Modem 5123 várhatóan az érkező Galaxy S11 alapja lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés