Tuningosok vágyálma lehet az EVGA GeForce GTX 980 K|NGP|N Edition

Hirdetés

Az NVIDIA aktuális csúcs-VGA-ja, a GeForce GTX 980 már a piacon van egy ideje, de a gyártók folyamatosan reszelgetik saját megoldásaikat, hogy a vállalkozó kedvűek tuning révén még több teljesítményt tudjanak kicsikarni belőle. Az EVGA is éppen ezt az utat járja az "extrém tuner" Vince Lucido, alias "K|NGP|N" nevével fémjelzett kártyával, akiről tudni kell, hogy a GTX 980 GPU-jának órajelét 2200 MHz, a memóriát pedig 8900 MHz fölé képes lőni folyékony nitrogénnel.


[+]

A gyártó nem viccelt, amikor a megszokottnál szélesebb, egészen pontosan 111,15 helyett 150,88 milliméteres kártya 12 rétegű NYÁK-ján elhelyezett 14+3 fázisú tápellátás mellé összesen három darab – két darab 8 tűs és egy darab 6 tűs – PCI Express tápcsatlakozót rakott. Alapesetben a kártyán a MOSFET-eket és memóriát hűtő lap mellett egy pár dupla golyóscsapágyas ventilátoros, 5 darab 8 milliméter vastag hővezető csővel megtámogatott ACX 2.0 léghűtés található, ami 60 °C alatt teljesen passzívan üzemel.


[+]

Ennek leszerelését követen viszont bármilyen kompatibilis vízhűtés felhelyezhető, de természetesen a komolyabb tuninghoz elengedhetetlen valamilyen komolyabb pot és folyékony nitrogén. A dobozban számos extra mellett egy szimpla slotos hátoldalt is mellékel a gyártó, amennyiben valamilyen lapos vízhűtésre esne a választás, így csupán egyetlen helyet foglal el a vezérlő. Ehhez persze szükség volt arra is, hogy a hátlapi kivezetéseket megvariálják, de ez kimerül annyiban, hogy a normál DisplayPort 1.2-es csatlakozókat mini DisplayPortra cserélték, így a DVI-nak és a HDMI 2.0-nak is tudtak helyet szorítani.

 


[+]

Természetesen a repertoárból nem hiányzik a változtatható színű világítás, a tripla BIOS és az EVBot, így innen már a felhasználó tudására, ügyességére, szerencséjére, no és pénztárcájára van bízva, hogy az alapjáraton is tuningolt 1291/1393 MHz-es mag- és boost, illetve a 4 GB GDDR5 memória referenciához képest érintetlen 7010 MHz-es effektív órajelét meddig tudja tuningolni. Az EVGA egyedi újdonsága ugyanis 750 dollárt kóstál, ami mintegy 150 dollárral magasabb a referencia megoldásoknál, és akkor a tuning egyéb költségeiről még nem is beszéltünk.


[+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés