Hirdetés

Az Everspin előállt az első MRAM lapkával

Az MRAM manapság egyre nagyobb figyelmet kap, mivel komoly lehetőségként tekintenek rá a memóriagyártók. A nem felejtő mágneses elven működő RAM-ok előtt az elméleti adatokat tekintve nagy jövő áll, és ezt a jövőt az Everspin el is kezdte építeni, mivel sikerült lerakniuk az asztalra az első MRAM lapkát. Az EMD3D064M jelzésű memória 64 megabites kapacitást kínál, ami egyelőre nem sok, de nem szabad elfelejteni, hogy még csak prototípusról beszélünk. A vállalat DDR3 interfészre ültette a WBGA tokozást használó terméket, ami 1600 MT/s-os tempójával 3,2 GB/s-os adatátviteli sebességre képes memóriamodult eredményezett, meglehetősen alacsony késleltetési paraméterek mellett. A termékminta jól működik, és a kiválasztott partnerek már megkapták tesztelés céljából.

Az MRAM (Magnetoresistance Random Access Memory) technológia mágneses elven működő rétegeket alkalmaz, melyek a polarizáció módosításával képesek az adattárolásra. A rétegek párosával értendőek, vagyis az egy bitet tároló cellákon belül kettő található ezekből. Az egyik réteg polaritása állandó, míg a másik rétegé áram segítségével megváltoztatható. Ennek megfelelően a cellán belül két állapot állhat fent, azaz a rétegek polaritása vagy megegyezik, vagy eltér. Ez a különbség teszi lehetővé az információk tárolását. Az MRAM – a PRAM mellett – a legnagyobb ígéret az egyre több problémával küszködő flashmemóriák leváltására, és ami kifejezetten kedvező az előbbi megoldásokkal szemben, hogy az MRAM cellák sosem fáradnak el, vagyis nincs maximalizálva az írási ciklusok száma.


[+]

Az Everspin Spin Transfer Torque elven működő, azaz STT-MRAM vagy ST-MRAM memóriát fejlesztett, ami a legmodernebb megvalósítása a koncepciónak. Hasonló megoldáson dolgoznak a konkurensek is, ideértve a Samsungot, a Hynixot és a Toshibát. A vállalat egyelőre 200 mm-es waferekkel dolgozó gyárban készíti a lapkát, de dolgoznak a jobb gyártástechnológiára való átváltáson, illetve a 300 mm-es waferek használatának bevezetésén. Az előbbi fejlesztésektől remélhető, hogy a jelenlegi 64 megabites kapacitás felkúszik gigabites szintűre, ami persze még nagyon a jövő zenéje, de az Everspin konkrét – de nem publikus – útitervvel rendelkezik ezzel kapcsolatosan.

A vállalat az aktuális prototípusokhoz készített egy PCI Express csatolóba illeszthető, FPGA-t használó környezetet, mellyel a partnerek elkezdhetik tervezni a készülő termékeket. Itt jön képbe fentebb említett memóriamodul is, mely az említett kártya DIMM foglalataiba helyezhető, így tesztelhető a teljes rendszer. Természetesen a kereskedelmi forgalomba szánt termékek jobban hasonlítanak majd a PCI Express foglalatba helyezhető SSD-kre, így az aktuális megoldások csak a fejlesztéshez szükségesek.

Az Everspin 2013-ban fog részletesebb tájékoztatást adni az MRAM lapkákra épülő kereskedelmi termékek megjelenéséről. Várhatóan a cég a vállalati SSD-k piacát célozza meg elsőként, hiszen a technológia a kezdetekben nagyon drága lesz, és a teljesítmény, valamint a strapabírással kapcsolatos előnyök ezen a piacon számítanak a leginkább. Később az MRAM természetesen az otthoni adattárolást is meghódíthatja, de ez még évek kérdése.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés