Évekre előre tervez az ATI

Hirdetés

Hároméves együttműködési megállapodást kötött a Cadence céggel a kanadai ATI Technologies, így az ATI jövőbeni kártyái 90 nm-es technológiával készülhetnek majd. Ehhez a Cadence biztosítja a technológiai hátteret és ő készíti a félvezetőket is.

Mint köztudott, az ATI mostani chipjei (R300) még 150 nm-es technológiával készülnek, ahogy majd a következő High-End chipek, az R350-esek is. A tavasszal gyártandó RV350 és az év második felében piacra dobandó R400-as chipeket viszont már 130 nm-es technológiával gyártják, éppúgy, ahogy most a GeForce FX (NV30) is készül. A 90 nm-es gyártási technológiát tehát először a DirextX 10-kompatibilis R500-as chipeknél alkalmazhatják, ám ez a termék csupán másfél-két év múlva kapható.

Számos újdonság is kiderült a következő generációs ATI chipekről. Az eddig nagyon sikeres R300-as család (a Radeon 9500 és 9700) után, az R350-es lesz az ATI új High-End chipje. Ez nyolc renderelő pipeline-nal rendelkezik majd, de a pipeline-onkénti textúrázóegységek számát kettőre emelik! Marad a 256 bites memóriainterfész, de a kártyákat minden bizonnyal DDR-II-es memóriákkal látják majd el.

Az RV350-es lesz az ATI első, 130 nm-es technológiával készülő kártyája. A kispénzű felhasználóknak szánt DirectX 9-kompatibilis termék válthatja föl valamelyik Radeon 9500-ast. Valószínű az is, hogy ezt a chipet építik be a notebookokba és az integrált alaplapokba.

Kérdéses ugyanakkor, hogy mikor jelentik be és mikor kerülnek a piacra az R350-es és RV350-es kártyák. Az embernek az a benyomása, hogy az ATI kivár, megnézi, mire jut az nVidia az új NV31 és NV34 chipekkel, hogy azonnal rákontrázhasson. Egyes források szerint az R350 már márciusban megjelenhet és közel 10 százalékkal gyorsabb lesz a GeForce FX-nél. Még az is előfordulhat, hogy azelőtt jelenik meg, hogy bármelyik FX-gyártó kirukkolhatna az új GeForce-kártyával. Az egyetlen ok, ami miatt az ATI nem dőlhet nyugodtan hátra és nem ülhet a babérjain, a novemberben megjelenő nVidia NV35 chip.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés