Erős kezdést szánnak a következő Intel-generációnak

Az OEM gyártópartnerek számára kiadott útitervben az Intel a kétmagos processzorok részarányának erőteljes növekedését vázolta fel – írja a DailyTech. A Pentium D lapkák részesedése most nem egész 35 százalék a középkategóriás rendszerek szegmensében, ám a harmadik negyedévben, a következő generációs Conroe mag debütálása után a kétmagos processzorok aránya már meghaladhatja a 60 százalékot, 2007 első negyedévére pedig a terv szerint eléri a 85 százalékot. A jövő év első hónapjaiban a Pentium D tartani fogja 45 százalék körüli pozícióját, a Conroe-tól azonban igen erőteljes növekedést várnak: 40 százalék körüli aránnyal képviseli majd az új technológiát.

Hirdetés

A kiskereskedelmi piacon várt trendek e tekintetben hasonlóságot mutatnak, azaz 2007 első negyedévében száz eladott processzorból legalább negyven már Conroe maggal fog rendelkezni. A 65 nm-es csíkszélességgel gyártott Pentium D mindkét piacon jelentős tényező lesz, főként üzleti célú PC-kben, illetve olcsóbb rendszerekben kap helyet, míg a Pentium 4 – az egymagos Celeronokkal egy kalap alá vonva – immár az alsókategóriába csúszik.


Forrás: DailyTech

Éppen ma egy éve egyébként, hogy megkezdődött az első olyan PC-k forgalmazása, amelyekben kétmagos Intel processzor kapott helyet. Az első modell a Smithfield magra épülő Pentium Extreme Edition 840 volt, melyet egyebek mellett 3,2 GHz-es magórajel, 800 MHz-es FSB-órajel és kétszer 1 MB másodszintű gyorsítótár jellemzett, és természetesen még 90 nm-es technológiával készült. A Pentium D család május végétől van jelen a piacon. Ennek tükrében a chipgyártó igen ambiciózus célt tűzött ki maga elé, hiszen a Conroe-nak feleannyi idő (fél év) alatt kell akkora részesedést elérnie, mint a korábbi kétmagos lapkáknak. Ha azonban hozza azokat a teljesítmény- és fogyasztásbeli mutatókat, melyekről a tavaszi IDF során szó esett, valóban jó esélye van a kedvező fogadtatásra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés