Érdemes lehet kihagyni a Napát?

Bár még meg sem jelentek a piacon az Intel vadonatúj Centrino Duo mobil platformjára épülő noteszgépek, már most tudható, hogy a processzorgyártó még idén vérfrissítésnek kívánja alávetni az újszülött technológiát. Az év második felében az Intel ütemterve alapján érkezik a Merom kódnevű mobil processzor, mely az alig pár napja bemutatott Yonah-hoz hasonlóan kétmagos CPU lesz, dupla mennyiségű, azaz 4 megabájt másodszintű gyorsítótárat kap, továbbá 64 bites támogatással és virtualizációs technológiával egészíti ki a Centrino platformot. A világ legelső kétmagos mobil processzorát így – amennyiben minden a tervek szerint alakul – nagyjából fél év elteltével egy fejlettebb modell követi majd, melyhez természetesen új lapkakészlet és vezeték nélküli hálózati vezérlő is dukál; mindazonáltal ezek csak egy későbbi időpontban, vélhetően csak jövőre debütálnak. Az új platformnak már a kódneve is ismert: Napa megye után Santa Rosát szemelte ki az Intel következő generációs mobil platformja névadójának.

Hirdetés

A nem hivatalos specifikációk alapján az új technológiákat és a nagy teljesítményt előnyben részesítő felhasználók számára ezúttal jó taktikának tűnhet a kivárás, a Merom, illetve az új, Crestline kódnevű lapkakészlet együttese ugyanis számos olyan technológiai újítást hoz majd, amelyek jól kamatoztathatók a teljesítményigényes alkalmazások futtatása során. Az új processzor és lapkakészlet egyaránt támogatni fogja a 800 MHz-es rendszerórajelet, ám az akkumulátor kímélése érdekében az új chipek – az Intel termékkínálatában elsőként – nemcsak a szorzó csökkentésével lesznek képesek redukálni a fogyasztást, hanem a rendszerórajel dinamikus szabályozásával is. A Yonah-hoz hasonlóan 65 nm-es gyártási eljárással készülő Merom TDP-je (Thermal Design Power) ugyanakkor valamelyest nő az elődhöz képest; a hírek szerint ez a mutató 35-42 watt lesz az új processzornál.

A Crestline kódnevű lapkakészlet igazi erőssége azonban az integrált grafikus magban rejlik, mely elődjeihez képest nagyobb – 400 MHz-es – órajelen jár majd, Shader Model 3.0 és 4.0, illetve DirectX 9.0 és 10.0 támogatást nyújt, mi több a pletykák szerint 8 pixelfutószalagot tartalmaz majd. Az új IGP maximum 256 MB memóriát hasíthat ki magának a rendszermemóriából képpuffernek, képes lesz levenni a processzor válláról a H.264 és VC-1 tömörítésű nagy felbontású mozgóképtartalmak dekódolásának terhét, illetve natív HDMI-támogatást nyújt majd. Az új chipsetbe mindemellett gigabites Ethernet vezérlőt, összesen három Serial ATA II eszköz vezérlésére alkalmas kontrollert (RAID üzemmód is támogatott) és tíz USB-s periféria ellátására képes USB hubot is zsúfol a gyártó.

A Santa Rosa platform az új processzor és az új lapkakészlet mellett egy megújult vezeték nélküli hálózati vezérlőt is kap majd, mely a 802.11a/b/g szabványok mellett a tervek szerint támogatni fogja a még elfogadásra váró 802.11n szabványt is, így a rendszer 540 Mbit/másodperces sebességével a 802.11a és g szabványok elméleti maximális átviteli sebességének a tízszeresét nyújthatja. A Kedron kódnevű vezeték nélküli hálózati vezérlő a spekulációk szerint mindezen túl akár WiMAX-kompatibilitást is nyújthat majd.

Amennyiben a Napa utódja ebben a formában válik véglegessé, a Santa Rosa kódnevű platform bevezetése az Intel eddigi legjelentősebb technológiai előrelépése lehet a közel három éves múltra visszatekintő Centrino mobil technológia történetében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés