Hirdetés

Enermax ELC120/240 kompakt vízhűtők csipetnyi újdonsággal

Hirdetés

Több neves gyártó piacra dobta már kompakt, komolyabb összeszerelést és karbantartást nem igénylő vízhűtőjét, melyek a csomagolást, ventilátort és a matricázást leszámítva látszólag teljesen egyformák, így vélhetően mind az Asetek gyártósoráról kerülnek le. Elképzelhető, hogy van némi különbség az egyes vállalatok termékei között, de ezt általában nem kommunikálják. Nem úgy, mint az Enermax, amely cég számára ez a terep teljesen ismeretlen volt, sőt, processzorhűtőkkel is csak a tavalyi évben kezdtek el újból komolyan foglalkozni.

Az ELC szériás kompakt rendszerek első példányait már a Computex-en is meg lehetett tekinteni, de Európába csak októberben kezdődik meg értékesítésük. A cég a közelgő megjelenés okán nem volt rest kifejteni, hogy az ő megoldásuk miben különbözik attól, amiket eddig lehetett megvásárolni. Ezeknél a termékeknél a hűtés hatásfokát leginkább meghatározó alkatrész a processzorra helyezett, processzorral érintkező blokk. A rézből készült, gyárilag micro fin kialakítású hűtőblokk összefüggő lamelláiba négy söntöt (folyadékkal teli teret összekötő csatornákat) vágnak, amivel egyszerre több problémát is kiküszöbölnek (egyrészt nem alakul ki lamináris áramlás, másrészt – illetve ezzel összefüggésben – pedig részterhelésen a blokk egyes pontjain kialakuló hotspotok hűtése is hatékonyabb lesz).


[+]

Természetesen a radiátoron az Enermax is a saját T.B. (Twister bearing) ventilátorait alkalmazza, melyek PWM szabályozással bírnak, de különlegességük, hogy fordulatszám tartományuk egy kapcsolóval limitálható (800-1500, 800-1800 vagy 800-2200 rpm).


[+]

A vállalat egyelőre három verziót dob piacra legújabb termékéből, melyek a radiátor méretében és a ventilátorok számában különböznek. Az ELC120-TA és ELC120-TB egységesen 151 x 120 x 32 mm-es hőleadóval és 2-2 darab ventilátorral érkezik – az első változatnál LED-es T.B.Apollish légkavarókkal,   utóbbinál pedig LED nélküli T.B.Silence szélgépekkel, kicsit nagyobb légszállítással és alacsonyabb zajszinttel. A gyártó ezekre a modellekre egységesen két év jótállást vállal, áruk pedig 90 euró lesz a megjelenés időpontjában.


[+]

Nagyobb testvérük, az ELC240 már 270 x 120 x 32 mm-es radiátorral büszkélkedhet, amire a gyártó szintén két darab T.B.Silence ventilátort pakol. Az ELC240 120 eurós árcédulát kapott, viszont a garancia ezúttal 5 év.

Enermax ELC240
Enermax ELC240 [+]

A későbbiek folyamán várható az ELC125 típusszámot viselő darab érkezése is, amely gyakorlatilag az ELC120-nak felel meg, de 32 mm helyett 48 mm vastag radiátor kerül a dobozba. Ennek ára és megjelenési időpontja egyelőre nem nyilvános.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés