Elveszi a PCI Express 4.0 lehetőségét az AMD a 300-as és 400-as alaplapoktól

A cég szerint túl nagy a kompatibilitási problémák kockázata, így az elméleti lehetőség ellenére is kedvezőbb a funkció tiltása.

Még május végén tűnt fel pár 400-as sorozatú Gigabyte alaplapban a PCI Express 4.0, amely egészen a Computexig úgy tűnt, hogy marad is, mivel az alaplapgyártók vállalták volna a felelősséget a működésért. Az AMD ugyanakkor most bejelentette, hogy inkább nem támogatják ezt a lehetőséget, így a végleges, harmadik generációs Ryzen processzorokhoz készülő AGESA-ból eltűnik a PCI Express 4.0 elvi támogatása is.

Hirdetés

A cég szerint mivel sosem ígérték, hogy a 300-as és 400-as sorozatú vezérlővel szerelt alaplapok támogatni fogják a PCI Express 4.0-t, így senki sem tervezte őket erre. Ettől ugyan ez elméleti esély adott lenne, de rendkívül nagy a kompatibilitási problémák kockázata.

Az AMD szerint a régebbi alaplapok esetében a PCI Express 4.0-t úgy lehetne kommunikálni a felhasználók felé, hogy talán működik, talán nem, ez viszont egyáltalán nem reális megoldás. Amennyiben nem üzemképes az adott rendszer ilyen formában, akkor nehéz lenne elmagyarázni a miérteket azoknak az érintetteknek, akik bíztak abban, hogy a figyelmeztetések ellenére is lesz egy PCI Express 4.0-s konfigurációjuk egy régebbi alaplappal. Ezt a tényezőt az AMD egyszerűen nem akarja felvállalni, így függetlenül az alaplapgyártók egyedi döntéseitől, vagy éppenséggel kedvezőbb tesztjeitől, a PCI Express 4.0 lehetőségét elvágják majd a végleges mikrokódban.


[+]

Az újabb X570-es vezérlő mellett ugyanakkor a támogatás garantált, tehát aki PCI Express 4.0-t akar, meg tudja találni a számításait a piacon. Ráadásul a partnerek rengeteg X570-es alaplappal készülnek, amelyek között lesznek megfizethetőbb szintekre pozicionált megoldások is.

A régebbi alaplapokhoz elérhető béta BIOS-okra vonatkozóan megtudtuk, hogy ezeket megtarthatják az alaplapgyártók, de ha ezekkel egy adott termékre engedélyezték is a PCI Express 4.0-t, a végleges BIOS-ban ez az opció már nem lesz elérhető.

A fenti döntés egyébként leginkább azokat érinti, akik új generációs, Radeon RX 5700-as sorozatú VGA-t vásárolnának, mivel a régebbi alaplapokon eleve csak a processzor foglalatához legközelebb eső x16-os PCI Express interfész lett volna 4.0-s megoldás, ebbe pedig nyilván VGA-t helyeznek a felhasználók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés