Elszakad a PC-től a Skype-telefónia

Hirdetés

A nemrégiben lezajlott Consumer Electronics Show-n több gyártó is bemutatott olyan készülékeket, melyek segítségével kényelmesebbé, a megszokott telefonhasználathoz hasonlóvá lehet tenni az internetes beszélgetéseket. Több eszköz kifejezetten a népszerű Skype szolgáltatásaira specializálódott, módot adva arra, hogy a felhasználók hagyományos (akár vezeték nélküli) telefonjukon fogadhassanak vagy kezdeményezzenek internetes hívásokat.

A legtöbb telefonadapter közös jellemzője, hogy lehetővé teszik a beszélgetők elszakadását a számítógép mellől, maguk azonban továbbra is a PC-re csatlakoznak. A Netgear új Skype-telefonja ezt a maradék függőséget is felszámolja, hiszen úgy tervezték, hogy a Skype accountot és címlistákat is önállóan kezelje, így bármelyik Wi-Fi hozzáférési pont körzetében lehet vele internetes hívásokat fogadni és indítani.

Pontosabb műszaki specifikációkat és fogyasztói árat a gyártó ígérete szerint legkésőbb a tavaszi CeBIT időpontjáig fognak közölni, maga a készülék is ekkortájt kerül piacra, főbb paraméterei azonban már ismertek. Az egyelőre csak Skype WiFi Phone-ként emlegetett eszköz 802.11b/g szabványú vezeték nélküli hálózatokkal kompatibilis, így az otthoni mellett bármelyik ingyenes nyilvános WLAN-hoz képes csatlakozni.

A telefonálni vágyóknak elég beírni felhasználói nevüket és jelszavukat, ezután a készülék letölti adataikat, így máris chatelhetnek vagy beszélgethetnek a többi Skype-felhasználóval, sőt igénybe vehetik a fizetős SkypeOut szolgáltatást is más telefonszámok hívásához. Az ellenkező irányú, azaz külső hálózatból történő hívások fogadásának lehetőségéről (SkypeIn) egyelőre nem esett szó.

A biztonságos kommunikáció érdekében a Skype-telefon ismeri a WEP, WPA(-PSK) és WPA2 titkosítást. A Netgear elsősorban magánszemélyeknek szánja új termékét, így az valószínűleg nem támogatja majd a WLAN-roamingot, vagyis hozzáférési pontok közötti váltás esetén a bejelentkezési procedúra miatt nem garantálható a megkezdett beszélgetések folytonossága.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés