Első körben nem megy el 16 magig az AMD új Ryzen sorozata

Mondjuk az előzetes adatok alapján nincs is szüksége rá, hogy elcsípje a Ryzen 9 3950X-et.

Az AMD október 8-án fogja leleplezni az új Ryzen generációt, amely a friss pletykák szerint az 5000-es sorozatot jelenti. A cég láthatóan próbálja egy kicsit korrigálni az aktuális nevezéktant, mivel a jelölések mára elcsúsztak, így az APU-k egy számjelzéssel a CPU-k fölé érkeznek. Ilyen formában a 4000-es számozást a CPU-k kihagyják, és rögtön 5000-re ugranak.

Ennek lehet örülni, hiszen így könnyebb lesz a tájékozódás a felhasználók számára, de különösebb jelentősége a változásnak nincs. Sokkal fontosabb, hogy a Zen 3-as mag igen komoly fejlesztésnek számít, többet lép előre a rendszer a Zen 2-höz viszonyítva, mint amennyit az utóbbi mag ugrott az első Zenhez képest. Ráadásul a chipdizájn szintjén is komoly módosítások vannak, így egy teljes CPU chipletre levetítve a tempó 30%-kal is jobb lehet az aktuális chiplettel szemben, miközben a fogyasztás mérséklődött.

A tervezett modelleket tekintve úgy néz ki, hogy 16-magos verzió első körben nem lesz. Technikailag ez kiépíthető két chipletet alkalmazva, de 12 mag lehet a maximum idén. Különösebb gondot ez valószínűleg nem jelenthet, mert a Ryzen 9 3950X-et, vagyis a leggyorsabb mainstream asztali processzort négy mag hátránnyal is elkapja a friss csúcsmodell az alkalmazások döntő többségében.

Az AMD gyártópartnereitől megtudtuk, hogy a 16-magos Zen 3-as Ryzen hiánya elsődlegesen azzal magyarázható, hogy a vállalat nem akarja annyira rátolni a mainstream platformot a Ryzen Threadripper 3000-es sorozatra. Ezzel az igazán nagy teljesítményt igénylő vásárlókat mindenképpen a drágább platform felé próbálják kényszeríteni, elvégre ott 24 mag a beugró, de ennek nyilván komoly ára van a kasszáknál.

Az új CPU chiplet által alkalmazott CCX lehetővé tesz még újfajta kialakítást is, így készülhet 10-magos verzió. Erre vélhetően azért lehet szükség, mert 8- és 12-magos modell árban elég messze kerülhet majd egymástól.

A Zen 3 egyébként legtöbbet nem a nyers teljesítményben, hanem a hatékonyságban javult. Ezt a Vermeer kódnevű fejlesztésnél is látni lehet majd, de ahol igazán kiemelkedő az előrelépés az a Cezanne SoC APU. Ennek a 15 wattos ultramobil verziója lényegében a normál mobil Renoir tempóját fogja majd közelíteni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés