Hirdetés

Elpida: nem jött be a memóriagyártás átszervezése

Az Elpida még februárban jelentette be, hogy átszervezi a memóriák gyártását, aminek következében jobban koncentrálhatnak a növekvő mobil piacra. A Powerchip néven ismert vállalattal kötött új egyezmény értelmében az Elpida egyfajta bérgyártó szerepet hárított volna partnerére, felvállalva, hogy az összes PC-kbe szánt DDR3-as memóriát felvásárolják tőlük, majd saját márkanéven értékesítik. Az üzlet mindkét fél számára előnyösnek tűnt, hiszen a Powerchip lényegében mindent eladott, míg az Elpida a saját gyártósorait teljesen a mobil memóriák gyártására foghatta be, hiszen a partnerük biztosította a PC-s memórialapkákat.

Az Elpida a mai napon bejelentette, hogy újra megkezdték a PC-kbe szánt DDR3-as lapkák gyártását a hirosimai gyárban, amit a vállalat azzal magyaráz, hogy a tabletek piaca nem nő olyan ütemben, mint azt az év elején várták. Ez tulajdonképpen számottevő probléma, hiszen a japán gyárépület folyamatosan több memóriát termel az eladható mennyiségnél, miközben a Powerchip gyártókapacitása a hírek szerint szűkösnek bizonyul. A változtatás tehát lényegében az ideális egyensúly megtalálását célozza, hiszen az Elpida számára nem jó, ha a raktárakban túl sok mobil termékekbe szánt memória halmozódik fel, miközben nem tudják kielégítetni a PC-s igényeket.

A tabletpiac szempontjából egyébként az Elpida fő problémája, hogy Kínában nem akar beindulni az üzlet, ami nem szerencsés tekintve, hogy a japán vállalat legfőbb piaca Ázsia. Valószínű, hogy a cég a táblagépek irányában támasztott igények felmérésekor a nyugati országokból indult ki, ami semmilyen formában nem ragadt át Kínára, ennek megfelelően a mobil memóriák iránti kereslet sem lendült fel az előre kalkulált szintre. A Powerchippel kötött egyezmény egyébként nem változott, vagyis továbbra is megveszik az összes legyártott memóriát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés