Elkészült az OpenCL szabvány

Az OpenCL (Open Computing Language) interfészt az Apple vezetésével fejlesztette ki a Khronos Group. A szabvány elsődleges célja, hogy az általános számítási feladatok ne csak a központi, hanem a grafikus processzorokon is elvégezhetőek legyenek. Ugyan a specifikációk előzetes változatáról már bő egy hónappal ezelőtt beszámoltak, a partnerek 30 napos időkerettel rendelkeztek a felmerült problémák bejelentésére. A végleges specifikációkat a mai napon hagyta jóvá a Khronos Group, melynek köszönhetően hivatalosan is megjelent az OpenCL 1.0-s verziója.

A szabvány partnerei közt olyan vállalatok vagy szervezetek találhatók, mint a 3DLABS, az Activision Blizzard, az AMD, az Apple, az ARM, a Barco, a Broadcom, a Codeplay, az Electronic Arts, az Ericsson, a Freescale, az HI, az IBM, az Intel Corporation, az Imagination Technologies, a Kestrel Institute, a Motorola, a Movidia, a Nokia, az NVIDIA, a QNX, a RapidMind, a Samsung, a Seaweed, a TAKUMI, a Texas Instruments és az Umea University.

Hirdetés

Mit kapunk az OpenCL-től?

Az OpenCL egy olyan, C nyelvre épülő, nyílt programozói környezet, amely széles körben támogatja a mai hardvereket, a bennük megbúvó párhuzamos számítási kapacitás megfelelő kihasználása érdekében. A témával komolyabban foglalkozó Khronos Group által közzétett hivatalos bemutatóanyag az alábbi linken tölthető le.

A két nagy grafikusprocesszor-gyártó egy percet sem tétlenkedett, és szinte azonnal bejelentették az OpenCL széles körű támogatását. Az AMD a jövő év elején a nagyközönség számára is elérhetővé teszi az OpenCL-re épülő ATI Stream SDK-t (szoftverfejlesztői csomag), míg az NVIDIA gőzerővel dolgozik az interfész CUDA-ba történő integrálásán.

Az Apple közleményében külön kiemelte, hogy az OpenCL 1.0 végleges specifikációinak kidolgozása mindössze 6 hónap alatt született meg, ami rendkívül rövid időtartam. A Khronos Group munkáját az Apple mellett természetesen az AMD, az Intel és az NVIDIA is nagymértékben segítette, és ez hozzájárult ahhoz, hogy a fejlesztés rekordidő alatt létrejöhessen. Az új interfész várhatóan bemutatkozik a Snow Leopard kódnevű, Mac OS X 10.6 operációs rendszerben is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés