Elkelne egy Blu-ray olvasó (és egy Intel CPU)...

Egy bárki számára ingyenesen hozzáférhető diagnosztikai programot tett közzé a napokban a nagy sikerű PowerDVD és PowerCinema alkalmazásokat kiadó Cyberlink. A programmal a tajvani vállalat a következő generációs optikai adattárolókon (Blu-ray Disc, HD DVD) kiadott nagy felbontású mozifilmek után áhítozó felhasználóknak ad tanácsot arra nézvést, hogy gépüket miként bővítsék a maximális lejátszási élmény és kompatibilitás érdekében. A két formátumhoz külön elvégezhető teszt sokak számára meglehetősen lehangoló eredménnyel zárulhat.


Itt még akad mit bővíteni

A „megfelelt” minősítéshez értelemszerűen minimális követelmény a számítógépbe Blu-ray Disc, vagy HD DVD olvasó, a program mindemellett ellenőrzi az operációs rendszert, a grafikus vezérlőt, annak eszközmeghajtóját, a másolásvédelmi rendszerekkel való kompatibilitást, a memória mennyiségét, végül, de nem utolsó sorban a processzor órajelét és típusát. Utóbbi detektálórutin egyik már-már morbid vonatkozása, hogy a tesztprogram szerint az AMD modernebb asztali processzorai közül jó néhány típus rendre piros lámpát kap a megmérettetésen.

Az apró malőr alighanem a kód béta változatából adódóan maradhatott a nyilvánosságra kerülő verzióban; a bétaállapotra a Cyberlink egyébiránt fel is hívja a figyelmet. Egy hasonló bakiból néhány hónapja komoly botrány kerekedett; akkor a VoIP-telefonálásra alkalmas Skype azonnali üzenetküldő alkalmazás minősítette bizonyos szolgáltatásai igénybevételére alkalmatlannak az AMD processzoraival felszerelt számítógépeket.

Előzmények

Hirdetés