Eljöhet végre a SoC rendszerek ideje a mobil számítógépekben?

Hirdetés

Bár már jó ideje vannak erre vonatkozó tervek, a gyártók egyelőre még nem igyekeztek számítógépekben hasznosítani a különböző SoC (System-on-Chip) rendszereket. Az NVIDIA Tegra nevű megoldásáról már tavaly írtunk, és a Computexen már Snapdragon-alapú netbookot is láttunk, amiből azonban még nem lett végleges termék. Úgy tűnik, lassan mégis elterjedhetnek ezek a megoldások. Az mindenesetre biztató, hogy a vállalatok figyelnek a fejlesztésekre, sőt már konkrét modellről is esett szó.

Az ICD-től (Innovative Converged Devices) egy olyan tabletszerű gépről érkezett hír, amelyik funkcionalitásában talán egy LCD-PC-re hasonlít leginkább. A Vega névre keresztelt készülék 15,6 colos, 1366x768 pixeles kijelzős érintőképernyőt kapott, és az NVIDIA Tegra chipje dolgozik benne, tehát a HD minőségű filmek lejátszásával is el fog boldogulni. Az új modell rendkívül kicsi, tömege kevesebb mint 1,3 kg, mérete pedig csupán 373 x 254 x 16 mm. 512 MB DDR és 512 MB NAND Flash memóriával szerelték föl, jutott rá webkamera és microSD kártyákat kezelő olvasó is.

ICD Vega
ICD Vega

A vezeték nélküli hálózatokhoz 802.11b/g szabványú Wi-Fi, Bluetooth és 3G modulja segítségével tud csatlakozni.  A rajztáblaszerű géphez jár egy mágneses alapon működő dokkoló is, aminek a segítségével stabilan elhelyezhető az asztalon. Az ICD Vega pontos megjelenési idejéről és áráról egyelőre még nincs hír, az azonban biztosnak tűnik, hogy a nagy után hamarosan két kisebb, egy 7, illetve egy 11 colos modell is érkezik majd.

ICD Vega
ICD Vega

Habár több nagy gyártó is támogatja a Qualcomm fejlesztéseit, ezidáig még nem jelent meg Snapdragon processzoros mobil számítógép. Most azonban erre is jó esély mutatkozik. Az Asus tervezett smartbookjáról már beszámoltunk, most pedig egy, a Qualcomm webcastjáról kiszivárgott képkockán a Lenovo hasonló készüléke látható, amit elvileg a jövő januári CES-en jelentenek be hivatalosan.

Ez lesz a Lenovo smartbookja? (forrás: Tec Ticker)
Ez lesz a Lenovo smartbookja? (forrás: Tech Ticker)

Ha igazak a hírek, akkor hamarosan több gyártó is smartbookokkal jelentkezhet, amelyeknek számos vonzó tulajdonsága lehet, többek között a kis méret és tömeg, a jó multimédiás teljesítmény és az alacsony fogyasztás, ami akár egész napos üzemidőt is lehetővé tehet. Ami hátrány, hogy az ARM-alapú Snapdragon nem támogatja a hagyományos Windows operációs rendszereket, de ez a probléma is kiküszöbölhető például Linux vagy Windows CE használatával. Konkrétumok egyelőre még nincsenek, de jövő januárban jó eséllyel sok mindenre fény derül majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés