Hirdetés

2018. január 22., hétfő

Útvonal

Hírek » Hálózat rovat

Elfogadták a mobil WiMAX szabványt

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A nagy sebességű mobil kommunikációt biztosító eszközök 2006 végétől kerülhetnek piacra.

Az IEEE 802.16-ös számú munkacsoportja, a szélessávú vezeték nélküli hozzáféréssel, illetve a Wireless MAN hálózatokkal kapcsolatos szabványok gondozója bejelentette, hogy a szervezet hivatalosan is elfogadta a mobil WiMAX-ként is emlegetett 802.16e szabvány legutolsó tervezetét.

Az új specifikáció szabványosítási eljárása az eredetileg tervezettnél kétszer hosszabb időt vett igénybe, ami javarészt annak tudható be, hogy a programban érdekeltek száma nagyjából a négyszeresére, 310-re gyarapodott, és a tizenkét hivatalos tervezethez menet közben több mint 6000 kommentárt és 1600 dokumentumot csatoltak. A végeredmény a csoport vezetője, Roger B. Marks szerint különösen jól alakult, a 684 oldalas szabványt sikerült ugyanis 99 százalékos támogatottság mellett felterjeszteniük.

Az IEEE jelenleg a kifejezetten mobil készülékek számára készített 802.16e, valamint a helyhez kötött és hordozható készülékek által használható 802.16-2004/Cor1 szabvány közös formába öntésén dolgozik; az egységes WiMAX specifikáció várhatóan még ebben az évben elkészül, és az IEEE 802.16e-2005 jelzést fogja viselni.

A technológiát alkalmazó vállalatok érdekszövetsége, a WiMAX Forum 2006 első negyedévében kezdi meg a mobil WiMAX eszközök széleskörű tesztelését és tanúsítását, így szolgáltatások és kész termékek a tervek szerint 2006 végén, 2007 elején fognak piacra kerülni.

Míg a "normál" WiMAX-ot a DSL-alapú és kábeles internethozzáférések versenytársaként szokták emlegetni, addig a mobil WiMAX a harmadik generációs (és újabb) mobiltelefonos technológiák számára jelent konkurenciát vagy inkább egy kiegészítő technológiát. A 3G hálózatok sebességét a már Magyarországon is tesztelés alatt álló HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) eljárással igyekeznek növelni, amely tipikusan 8-10 Mbps letöltési sebességet lesz képes biztosítani, míg a többutas sugárzást kihasználó változata 20 Mbps-ra gyorsulhat. A technológiát a következő években a HSUPA (High-Speed Uplink Packet Access) fogja követni, amely a letöltési sebességen túl a felfele irányuló adatáramlás számottevő gyorsulását is lehetővé teszi.

Valószínű, hogy bizonyos területeken a szolgáltatók számára nem lesz kifizetődő a mobil WiMAX és a 3G-3,5G hálózatok párhuzamos üzemeltetése, a folyó fejlesztésekről azonban elmondható, hogy mind a szolgáltatók, mind a hálózatieszköz- és készülékgyártók részt vesznek bennük, így lényegében a piaci igények fogják eldönteni, milyen körülmények között melyik technológia lesz sikeresebb.

Hirde​t​és​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.