Hirdetés

2017. október 19., csütörtök

Útvonal

Hírek » Videokártya rovat

Elfogadható ünnepi szezont zárt a GPU-piac

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Éves szinten azonban nagyon erős a visszaesés, ez pedig eléggé nyugtalanító.

A Jon Peddie Research nyilvánosságra hozta a 2015-ös esztendő negyedik negyedévére vonatkozó GPU-piaci elemzését. Ez alapján az ünnepi szezon nem volt rossz a PC-piac általános helyzetéhez képest, hiszen mindhárom nagy szereplő növelte az eladásait az előző negyedévhez képest, de az éves szintű visszaesés nagyon erős. Nevezetesen arról van szó, hogy az előző esztendő ünnepi időszakához képest 14%-kal kevesebb grafikus vezérlő fogyott, ezek közül 9%-kal esett vissza az asztali, és 17%-kal a mobil GPU-kra való kereslet.

Az Intel az asztali piacon 6,1%-os növekedést könyvelt el, de a mobil szegmensben már 1,7%-kal teljesített rosszabbul, ami összességében 0,7%-os növekedést jelentett az előző negyedévhez viszonyítva.

Hirdetés

Az AMD esetében az asztali piacra szánt APU-kra 4,3%-kal csökkent a kereslet, de a mobil APU-k 30,3%-kal jobban teljesítettek. A VGA-k szempontjából az asztali piacon 6,69%-os növekedést, míg a mobil termékek esetében 1,3%-os csökkenést könyvelt el az AMD szekvenciálisan. Ezek összességben 5,2%-os növekedést jelentettek.

Az NVIDIA esetében az IGP-k szokás szerint nem jutnak szerephez, így a zöldek a VGA-k szempontjából az asztali piacon 7,56%-os visszaesést, míg a mobil termékek esetében 34,2%-os növekedést produkáltak, ami összességében 8,4%-os növekedést jelent az előző negyedévhez képest.

A VGA-piacra szánt termékekre az asztali szinten szekvenciálisan 6,57%-kal nőtt a kereslet, de ez éves szinten már 7,01%-os visszaesésről beszélhetünk, vagyis a piac szűkülése folytatódik.

Érdekesség, hogy amíg az Intelnél az eladott processzorok 99%-a tartalmaz IGP-t, addig az AMD esetében ez az arány csak 66%. Ez azonban annak is köszönhető, hogy az utóbbi cég az OEM-piacra számos olyan APU-t szállít, amiben az IGP le van tiltva, és ezek a GPU-piac szempontjából értelemszerűen nem mérvadóak.

A Jon Peddie Research jelentésének pontos adatait az alábbi táblázat részletezi:

A GPU-piac alakulása 2015 negyedik negyedévében
Típus Részesedés
2015 Q4 (aktuális)
Részesedés
2015 Q3 (előző negyedév)
Részesedés szekvenciális változása
Részesedés
szezonális változása
AMD 11,8% 11,5% 0,3% -1,9%
Intel 71,6% 72,8% -1,2% 0,2%
NVIDIA 16,6% 15,7% 0,9% 1,6%

Az Matrox kimaradt az elemzésből, mivel olyan VGA-t már nem adnak el, amelyik nem AMD-től származó lapkát használ.

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.