Egyre növekszik a bányászatra használt alaplapok iránti igény

A Biostar, az ASRock és a Colorful is kriptopénz bányászatára kihegyezett alaplapokban gondolkodik.

A Bitcoin árfolyama erősen szárnyal az utóbbi időben, amire bizonyíték, hogy három hete a kétezer, majd egy hétre rá a 2800 dolláros árfolyamküszöb átlépéséről adott hírt társoldalunk, az IT Café, de azóta egy rövid időre a háromezer dolláros határt is átlépte a kriptopénz. Nem megy csodaszámba tehát, hogy ezt látva egyre többen fognak bele a bányászatba, és szívják fel az ehhez feltétlenül szükséges hardvereket a piacról, beleértve a VGA-kat és alaplapokat.


(forrás: Coindesk) [+]

Az utóbbi termékcsoport gyártói között vannak olyan cégek, akik ráfeküdtek a kifejezetten sok VGA-t fogadó alaplapok fejlesztésére és gyártására. Ezek között említhető a Biostar, melynek első negyedéves forgalmának 10%-át adják a bányász célú alaplapok, mint például a TB250-BTC Pro, ami 12 PCI Express foglalatot vonultat fel, és ehhez képest a 125 dolláros ára kifejezetten kedvező. Érthető, hogy a vállalat 24 órában működteti azokat a gyártósorokat, amelyeken a bányászatra tervezett termékek készülnek, hogy ki tudják elégíteni a vásárlók igényeit, ugyanis a korábbi 10%-os forgalom mára 20-30% közöttire emelkedett.

Biostar és ASRock alaplapok Bitcoin bányászatra Biostar és ASRock alaplapok Bitcoin bányászatra
Biostar és ASRock alaplapok Bitcoin bányászatra [+]

Az ASRock és a Colorful sem akar kimaradni a buliból, előbbinek már van Bitcoinra kihegyezett lapja, de ez mindössze hat VGA-t fogad. A cég azonban egy olyan modellen is dolgozik, mely 13 grafikus vezérlőt fogad, ám ez egyelőre nem került gyártásba, viszont a Computexen ott volt. A Kínában ismert Colorful is nagy lehetőségeket lát a bányászatban, ezért az alaplapgyártás nagy részét kiszervezte az erőforrásokban gazdag ECS-nek, hogy be tudjon ugrani ebbe a szegmensbe is. A cég igyekezete érthető, hiszen a becslések szerint a kriptopénz bányászok 80%-a kínai, koreai és dél-kelet ázsiai régióból származik – egészen pontosan ezen a 80%-on belül 70% Kínából, a maradék 30%-a pedig Dél-Koreából és az említett dél-kelet Ázsiai régióból jön – ahol az olyan belpiacos gyártóknak, mint a Colorful igen nagy keletje van.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés