Hirdetés

Elsősorban a szebbik nemet célozza meg a Casio EX-MR1

A Casio bejelentette az EX-MR1 jelölésű, kifejezetten az önarcképkészítés szerelmeseinek szánt fényképezőgépet. Bár a gyártó valóban „csak egy újabb kompaktot” mutatott be, az egyértelműen szakosodott masina mellett nem lehet csak úgy, vélemény nélkül elmenni. Manapság egyre többen, egyre több helyen és egyre gyakrabban készítenek önportrét, aminek az esetek többségében vagy egy baráti társaság, vagy egy új, korábban még meg nem látogatott hely megörökítése a cél úgy, hogy közben a jellemzően jó kedélyű fotós is rajta legyen a fotón. A saját kezűleg végrehajtott fotózásban túlnyomórészt az okostelefonok segédkeznek, mivel a) ezek mindig kéznél vannak, b) van elülső kamerájuk is, így a nagy kijelzőt használva könnyen beállítható az ideális póz.

A Casio az EX-MR1-gyel ezt a hatalmas piacot szeretné egy kicsit saját maga mellé állítani, ezért a kompaktgép kialakítása is hasonlít az okostelefonokéra: az óriási kijelző helyén azonban egy tükör található, aminek a háta mögött a készülék optikája található. „Tükör? Miért pont tükör, ha van LCD is?” - a kérdés jogos, de gondoljunk csak bele, hogy mennyi energiát spórolhatunk meg így! A nagy kijelzők általában nem energiatakarékosságukról híresek, míg egy hagyományos tükör nem meríti az apró akkut. A Casio EX-MR1-ben egy 14 MP-es szenzor található, a 4-szeres átfogású objektívje pedig ekvivalens 21 milliméterről indul. A kis zsebgép számtalan szoftveres segéddel teszi szebbé önarcképeinket, így ne csodálkozzunk azon se, ha ennek tükrében olyan sémákkal találkozunk, mint például „ajakrúzs” és társai. A gyártónak nem titkolt célközönsége a "gyengébb" nem, így elnézőbbek lehetünk az ilyen és ehhez hasonló sémákért.

A tükör azért is jó ötlet, mert így garantáltan pont belenézünk az objektívbe - egy kihajtható kijelzőnél ez már messze nem olyan egyértelmű dolog. A tükröt speciális bevonatokkal látták el, melyek a lencserendszernek teszik könnyebbé az életet (és a munkát); persze, számolni kell így is a fényveszteséggel, de a Casio szóvivője mindenkit megnyugtatott, hogy megtalálták az ideális középutat a fényvisszaverés/fényáteresztés közt.

Nem meglepő, hogy az EX-MR1 rendelkezik arcfelismerő funkcióval, van beépített Wi-Fi modulja, és automatikusan elforgatja lejátszáskor a képet, hogy azt (vagy azokat) a lehető legnagyobb méretben mutassa meg nekünk (optimális kijelző kihasználás). Sajnos, rossz hírünk van azoknak, akik kedvet kaptak a fehérben, rózsaszínben és zöldben kapható masinára, ugyanis azt (előreláthatólag) csak Ázsiában fogják forgalmazni. Milyen kár, pedig már izzítottuk foncsor-facsaró mosolyunkat!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Casio

Hirdetés