2019. augusztus 18., vasárnap

Útvonal

Hírek » Alaplap rovat

Egy új PCI Express x2 csatolófelület bevezetését fontolgatja az Intel?

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A jelenleg szabványosított 1, 4, 8 és 16 PCIe sávot alkalmazó foglalatok mellett egy új, 2 sávot felvonultató verziót is szeretne az alaplapokon látni a processzorgyártó.

Tavaly év végén némi késés után véglegessé vált a PCI Express 3.0 szabvány, melyről mi is beszámoltunk. Néhány funkcióbeli változtatás mellett a harmadik generáció egyik legfontosabb újítása, hogy megduplázza a sávszélességet, azaz 16 sáv esetén immáron akár 16 GB/s (128 Gbit/s) átviteli sebesség is elérhető lesz.

Az asztali számítógépek világában először az Intel fogja majd bevetni a megújult felületet, melyet az Ivy Bridge processzorban található 16 sávot tartalmazó vezérlő fog megkapni, amit elsősorban a grafikus kártyával (vagy kártyákkal) való kommunikációra tartogatnak. Emellett az Ivy Bridge mellé érkező Panther Point lapkakészlet továbbra is csak a PCI Express 2.1 szabvány támogatására lesz képes.


(forrás: WikiPedia)

Talán ezért is szeretne az Intel egy új foglalatot, amely két sávot biztosítana az abba illeszkedő kártyáknak, azaz a korábbi szabvánnyal is képes lenne 1 GB/s (8 Gbit/s) átviteli sebességre. Bizonyos eszközöknek már szűkös lehet a jelenlegi PCIe x1 slot által nyújtott 500 MB/s (4 Gbit/s), a következő lépcsőn található PCIe x4 által kínált 2 GB/s (16 Gbit/s) viszont már néhány esetben feleslegesen nagy sávszélességet biztosít, valamint komplexebb nyákot és vezérlőt is igényel, azaz költségesebb.

A PCIe x2 egy jó köztes megoldásnak tűnhet. Már csak az a kérdés, hogy PCI Express szabványosítását végző PCI-SIG (PCI Special Interest Group) mit fog szólni az Intel elképzeléséhez, ugyanis egy 3.0 szabványra épülő PCIe x1 foglalat már pont akkora sávszélességre képes mint amekkorára egy a korábbira épülő PCIe x2 lenne. Természetesen egy esetleges 3.0-ra átültetett PCIe x2 is duplázna, azaz úgy már 2 GB/s (16 Gbit/s) sebességet tudhatna.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.