E-book lesz a százdolláros laptopból

Hirdetés

Igazán még be sem indult a Laptopot Minden Gyermeknek (OLPC) alapítvány többször halálra ítélt százdolláros laptop projektje, de az ötletgazda máris a folytatásról, az XO-nak nevezett, mára amúgy inkább kétszáz, mint száz dollárba kerülő hordozható számítógép továbbfejlesztett változatáról árult el részleteket a Massachusettsi Műszaki Egyetemen tartott beszédében. A 2010-re várható gép szinte minden tekintetben jobb és használhatóbb lesz az elődmodellnél, mégis sokkal olcsóbban kerülhet a célországokba.

Az új laptop – melyet egyelőre csak XO2 néven emlegetett Nicholas Negroponte professzor – új megközelítéssel próbálja a fejlődő országok gyermekeit segíteni a tanulásban és az informatikai alapismeretek elsajátításában egyaránt. A gép így mind funkcióját, mind formavilágát tekintve változik majd elődjéhez képest: a jelenlegi koncepció szerint az XO2 lényegében egy félbehajtott érintőképernyő lesz, mely ha kell e-booként használható, ugyanakkor az egyik felületre előhívható klaviatúra segítségével a notebookokhoz hasonlóan is működhet. A gépről tehát biztosan hiányozni fog a zöld gumibillentyűzet, könnyebb és vékonyabb lesz majd elődjénél, ugyanakkor sokkal olcsóbban is adják majd, mint a mostani változatot: a új generációs százdolláros laptop ára Negroponte ígérete szerint ezúttal megáll majd 75 dollárnál.

„Ez a gép egy teljesen új nézőpontot tükröz, a tanulóeszközök merőben új koncepciója ez” – fogalmazott Negroponte az egyetemen tartott előadása során. A professzor beszédében a trójai falóhoz hasonlította az XO2-t: mint mondta, a gépet eleinte elsősorban egy nagyjából ötszáz oldal kapacitású e-bookként akarják majd eladni a fejlődő országok kormányainak. Ezek az országok ma ottani mércével mérve évente jelentős összegeket költenek a diákok tankönyveire, ezt az összeget pedig pár év alatt meg lehetne spórolni az XO2-vel, amely ráadásul a nebulók informatikai oktatását is segítheti – magyarázta Negroponte.

A professzor optimizmusa annak ellenére töretlen tehát, hogy a projekt eddig korántsem tekinthető sikersztorinak. Az első változatra érkezett megrendelések eddig köszönő viszonyban sem voltak a Negroponte által lefektetett célkitűzésekkel: az OLPC eredetileg úgy kalkulált, hogy 2008 végéig a zöld masinából közel 150 millió darabot juttatnak majd el a fejlődő országok diákjaihoz. Ehhez képest eddig a lelkes kézfogásokhoz mindössze Uruguay és Peru esetében járt valós vételi szándék, de itt is csupán néhány százezer darab gép vásárlására vállaltak garanciát – ez pedig nagyon messze van az eredetileg vizionált országonkénti egymilliós minimumtól.

A Microsoft és az OLPC éppen a múlt héten jelentette be, hogy az XO-ra hamarosan rákerül a Windows XP egy speciálisan karcsúsított változata is, méghozzá a jelenlegi Linux operációs rendszer mellé. Az alapítvány reményei szerint így azok a kormányok is szívesebben fogadják majd a gépet, akik eddig a Windows hiánya miatt hezitáltak a vásárláson. Negroponte arról egyelőre nem beszélt, hogy az XO2-re milyen operációs rendszer kerül majd megjelenésekor.

Hirdetés