Dual 800 MHz-es Power G4, nVidia GeForce2 MX, DVD-író, stb.

Hirdetés

Az Apple a New York-ban megrendezett Macworld Expo-n bemutatta a legújabb Power Mac G4 modellcsaládot, 733 és 867 MHz-es, illetve duplaprocesszoros 800 MHz-es konfigurációban. Az új SuperDrive CD-RW/DVD-R meghajtó most már nem csak a legdrágább konfigurációban szerezhető meg, hanem utat tör a modellcsalád középső tagjai felé.


"Ezek minden idők eddigi leggyorsabb Mac gépei, 867 MHz-es, illetve dupla 800 MHz-es PowerPC G4 processzorokkal," mondta Steve Jobs, az Apple elnök-igazgatója. "Most, hogy egyre több modell tartalmazza a SuperDrive meghajtót, a felhasználók egyre szélesebb körének nyílik lehetősége arra, hogy professzionális minőségű DVD lemezeket készítsen."

Az új Power Mac G4 rendszerek nagy teljesítményt kínálnak a Velocity Engine vektoraritmetikai egységnek köszönhetően. Hogy a 800 és 867 MHz-es processzorok teljesítménye jobban kihasználható legyen, ezek a rendszerek már 256 KByte, a processzor órajelén működő másodszintű, valamint 2 MByte harmadszintű gyorsítótárat alkalmaznak. A megfelelő grafikai szolgáltatások érdekében már minden modell az NVIDIA GeForce2 MX grafikus vezérlőt tartalmazza - sőt, a kétprocesszoros, 800 MHz-es modellre alapkiépítésben két képernyő csatlakoztatható. A leggyakrabban használt műveletekbôl összeállított mérésekből kiderül, hogy a kétprocesszoros 800 MHz-es modell teljesítménye akár 83 %- kal is meghaladhatja az 1,7 GHz-es Pentium 4 processzorral épített PC-ét.


Az új SuperDrive CD-RW/DVD-R meghajtó - az előre telepített iDVD szoftver, vagy a választható DVD Studio Pro szoftver segítségével - lehetővé teszi DVD videó lemezek készítését, melyek azután hagyományos DVD lejátszókon is megtekinthetők. Most már a legkisebb konfiguráció kivételével minden Power Mac G4 tartalmazza a SuperDrive meghajtót, amely a DVD-R lemezeket 2x sebességgel írja, a DVD-ROM lemezeket 4x sebességgel olvassa, a CD-R lemezeket 8x sebességgel írja, a CD-RW lemezeket 4x sebességgel írja, míg a CD-ROM lemezeket 24x sebességgel olvassa.


Az új "higany" házba épített Power Mac G4 az alábbi fő tulajdonságokkal rendelkezik:

  • Díjnyertes formatervezésű készülékház lenyitható oldalfallal
  • Négy 64 bites, 33 MHz órajelű PCI kártyahely
  • NVIDIA GeForce2 MX grafikus kártya 4x AGP aljzatban, 32 illetve 64 MByte SDRAM tárral
  • Két FireWire és két USB kapu (400 Mbps illetve 12 Mbps sávszélességgel)
  • Mac OS 9.1 és Mac OS X operációs rendszerek előre telepítve
  • iTunes, iMovie 2, Disc Burner és iDVD szoftverek
  • 10/100/1000BASE-T Ethernet kapu
  • Maximum 80 GByte kapacitású Ultra-ATA merevlemez
  • Két 3,5"-os meghajtó beépíthető


Az Apple azonnal megkezdi a 733 és 867 MHz-es modellek gyártását; a kétprocesszoros, 800 MHz-es modell várhatóan augusztus hónapban kerül a viszonteladókhoz. Az új Power Mac G4 számítógépek három szabványú kiszerelésben lesznek kaphatóak.

Azóta történt

Hirdetés