DreamWorks – tíz éve HP vason készülnek a mesék

Hirdetés

A CPU-kat és GPU-kat gyártó vállalatok előszeretettel villognak azzal, hogy milyen komoly számításigényű feladatokra használják termékeiket. A számítógéppel generált animációs filmek területe tipikusan ilyen. Ha hozzá adjuk még azt a nézetet, hogy a művészek előszeretettel használnak munkájukhoz Apple számítógépeket, máris körvonalazódik egy jó kis PC kontra Apple vita. Biztosan sokan tudják, hogy az Apple nemrégiben elhunyt ikonikus vezére, Steve Jobs bábáskodott az egyik legelismertebb animációs stúdió, a Pixar megalapításánál. A vállalat azóta is elsősorban Apple termékeket használ.

Ellenpontot a DreamWorks jelenti, mely immár egy évtizede együttműködik a HP-vel, melyet a PC drukkerek előszeretettel hoznak fel az Apple megoldások alternatívájának. A napokban landolt nálunk egy érdekes hírlevél azzal kapcsolatban, hogy milyen hardveres infrastruktúrára van szükség egy modern animációs film elkészítéséhez. Idehaza december elsejétől lesz látható a DreamWorks legújabb filmje, a „Csizmás Kandúr”, ami értelemszerűen az eddig látott „leg“ lesz minden téren.


[+]

Elkészítéséhez a filmesek több mint kétszáz HP Z800 munkaállomást (nagyjából a Mac Pro alternatívája) használtak, ezeken folyt a kreatív tervezés, a karakterek, jelenetek megalkotása, aztán az egész adattömeget egy fizikailag az Egyesült Államokban és Indiában található HP ProLiant BL460 penge (blade) technológiás renderfarmmal etették meg, ami 117 terabájtnyi adatot kezelt. Felmerült egy hatásvadász, 60 millió órás összesített renderelési idő, amit nyilván processzorra lebontva találtak ki, és nem tartott a művelet cirka 6850 évig.

Adattárolásra egy dinamikusan bővíthető HP X9000 IBRIX rendszer használ a DreamWorks, melynek kapacitása elérheti az 1,3 PB-ot (1300 TB). Mindenesetre a folyamatos, költséges bővítés helyett most az animációs stúdió a HP felhő szolgáltatását is igénybe vette, a mágikus 60 millió renderelési órából mintegy 8 millióhoz használták, szóval fogalmazunk inkább úgy, hogy a számítási feladatok durván 13%-át felhőben végezték.


[+]

Természetesen a masszív adatmennyiség mozgatásához szükséges 10 gigabites hálózatot is HP hardverből, többek közt 12508 és 5800 sorozatú switchekből építették fel. Említést érdemel még a DreamWorksszel közösen fejlesztett DreamColor monitor technológia, mely 30 bites LCD panel technológiára és háromszínű LED-es háttérvilágításra épül. A 24 hüvelykes, Full HD felbontású LP2480zx modellt potom, 5-700 000 forintos áron vesztegetik.

Igyekszünk kideríteni, hogy a Pixarnál milyen hardverrel dolgoznak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés