Dizájnban is erős az Asus

Hirdetés

Azt már régóta tudjuk, hogy az Asus nagyon színes termékpalettával rendelkezik, a tajvani cég logója az alaplapoktól a különféle perifériákon át egészen a laptopokig és netbookokig szinte mindenféle készülékre felkerül. Írásainkban ritkábban foglalkozunk a termékek külsejével, inkább a belsőt, a hardveres tartalmat vizsgáljuk, de most ki kell jelentenünk, hogy a vállalat mérnökei mellett a formatervezői, dizájnerei is jó munkát végeznek, aminek összesen nyolc díj lett a jutalma.

Az iF, azaz International Forum Design 1953 óta osztja ki elismeréseit, az iF dizájn díj az egyik legrangosabb szakmai kitüntetés, ami formatervekért járhat. Az évenkénti megmérettetésen rendre részt vesznek a hardverpiac fontosabb szereplői is, akiknek szintén fontos a nyerteseket megillető presztízs. Az értékelésnél figyelmbe veszik a termék újszerűségét, az ergonómiát, az anyagválasztást és a vizuális megjelenést is. Az Asus a 2010-es iF dizájn díjak közül nyolcat is elvitt, amelyeket különböző kategóriákba tartozó termékekkel sikerült megnyerniük.

Munkában a szigorú zsűri (forrás: International Forum Design)
Munkában a szigorú zsűri (forrás: International Forum Design)

Notebookos, illetve netbookos vonalon mindig erős volt a cég, erre bizonyíték az a négy díj is, amit az ebbe a kategóriába tartozó termékek szereztek. Kitüntették magát az UX termékcsaládot, ezen belül külön elismerés illette az UX30-at, amit valóban nagyon megnyerő külsővel áldottak meg a tervezői, és a felhasznált anyagok minősége sem hagy kívánnivalót maga után. Egészen biztos, hogy az ízléses, szürke fémborítás és a 2 cm alatti vastagság is hozzájárult a sikerhez.

UX30
UX30

Szintén díjazták a P30-as típusjelzésű notebookot, amely korábban a Red Dot formatervezői kitüntetését is elnyerte. Itt a komoly, üzleti megjelenés ötvöződik az eleganciával, a laptop fekete színe ellenére sem komor, és jól illeszkednek az összképbe a a billentyűzet fölötti elemek, például a háttérvilágítással ellátott multimédiás gombok. Szintén nyert a már régóta ismert Seashell formaterv is, korábban két ilyen netbookot is teszteltünk.

Kagylóhéjba zárva
Kagylóhéjba zárva

A billentyűzetek mellett egy speciális klaviatúra is a díjazottak sorát gazdagítja, méghozzá az EeeKeyboard PC névre keresztelt, beviteli eszköznek álcázott miniszámítógép. Az biztos, hogy aki látta már ezt a különleges masinát, annak nagyon határozott véleménye van róla, mert tipikusan az készülék, ami heves érzelmeket képes kiváltani, akár pozitív, akár negatív irányban. Kinézetre tulajdonképpen egy LCD képernyős asztali billentyűzetnek tűnik, azonban egy integrált grafikus kártyás, atom processzoros rendszerről van szó, amiben még SSD is helyet kapott, és igény esetén természetesen külső monitor is csatlakoztatható hozzá. Annyi biztos, hogy az ötlet zseniális, nem véletlenül találta a zsűri is annak.

EeeKeyboard PC
EeeKeyboard PC

Ugyancsak a különlegességek sorát gazdagítja egy másik számítógép, a CG 5290. Ez már annak néz ki, ami, de a formák és a felhasznált anyagok itt sem hétköznapiak. A döntött ház miatt olyan formája van, mintha alulról bámulnánk egy felhőkarcolót. Az egyszerű, letisztult színek és a határozott élek magabiztosságot és rendíthetetlenséget sugallnak. Szintén külsejével tűnik ki a sokaságból az SBC-04D1S-U típusjelzésű Blu-ray kombó, amely bármelyik szobának a dísze lehet a monitor vagy a nagyméretű LCD televízió mellett.

GC 5290
CG 5290

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés