Dell rendszerek kétmagos Xeonokkal

A Dell ma bejelentette, hogy előrendelhetők az Intel premier előtt álló kétmagos Xeon processzoraival készülő rendszerei. A gyártó, amely mindmáig kizárólag Intel chipekre alapozza kínálatát, a kétutas PowerEdge 1850, 2800 és 2850 szerverekben, a PowerEdge 1855-ös blade szerverben, valamint az egyprocesszoros Precision 470 és 670 munkaállomásokban teszi elsőként elérhetővé a friss CPU-kat.

Hirdetés

Az Intel kétmagos Xeon processzorainak megjelenését sokáig 2006 első negyedévére tervezte, időközben azonban mind nagyobb nyomás alá került az AMD dual-core Opteronjainak sikere miatt. A chipgyártó ezért már a 65 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával készített Xeonok bevezetése előtt piacra dobja Paxville, illetve a Xeon DP család alapjául szolgáló, Paxville DP magra épülő chipjeit. A Paxville DP előnye, hogy együttműködik a jelenleg is használatos E7520 chipsettel, vagyis meglévő rendszerek tulajdonosai előtt is nyitva áll a bővítés lehetősége.

A Dell mától előrendelhető rendszereibe ezentúl egymagos processzorok helyett kérhető a 64 bites kiterjesztést támogató, 2,8 GHz-en futó, 800 MHz-es FSB-n keresztül kommunikáló, és magonként 2 MB másodszintű gyorsítótárral ellátott Xeon chip is. A viszonylag alacsony órajel ellenére ez a kétmagos processzor egy 3,6 GHz-es egymagos CPU-val is képes felvenni a versenyt, előnye alkalmazástól függően akár a 40 százalékot is meghaladhatja.

A kétmagos Xeont tartalmazó PowerEdge szerverek kezdőára a tengerentúlon 2450 dollár körül alakul, míg a Precision 470 és 670 munkaállomások nagyjából 2480, illetve 2780 dolláros ártól indulnak. Szállításuk várhatóan októberben kezdődik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés