Hirdetés

A Cooler Master vesztett az Asetek ellen a kompakt vízhűtőkről szóló háborúban

Hirdetés

Ha visszaemlékezünk, a dán Asetek még 2013 tavaszán jelentette be, hogy a CoolIT után a Cooler Mastert is bepereli szabadalomsértés miatt, ugyanis – állításuk szerint – a cég jogsértő módon másolta az Asetek bejegyzett kompakt vízhűtődizájnját, amit aztán persze a kész termékekben felhasználva sikeresen értékesített. A per még a tavalyi év végén zárult le, amit a Cooler Master (CMI) egyébként elvesztett, de per újrafelvételre került sor, aminek most született meg az eredménye.

Az ügy részleteiről az Asetek szóvivőjénél, Robert Tellernél érdeklődtünk, aki kérdésünkre elárulta, hogy a tavalyi per során a bíróság a CMI-t az érintett és addig eladott termékek eladása után 14,5%-os jogdíj megfizetésére kötelezte, ami hozzávetőleg 400 000 dollárt tett ki. A Cooler Master viszont nem fejezte be a termékek forgalmazását és ezzel a jogsértő magatartást, inkább visszavitték az ügyet a bíróságra, amiben a napokban született ítélet. Ezt a pert a CMI szintén elvesztette, így a 2015 januárja óta eladott termékek után újabb fizetésére kötelezték a céget, de immáron 25,375%-os mértékű jogdíjat szabtak ki. A bíró ezen felül is bekeményített, és megtiltotta az érintett vízhűtők forgalmazását az Egyesült Államok területén, ami lényegében a Seidon 120M, Seidon 120XL, Seidon 240M, Seidon 120V, Seidon 120V Plus, Nepton 140XL, Nepton 280L, Glacer 240L hűtőket érinti első körben, de a lista még bővülhet. Kérdéses például, hogy mi lesz az Intel és AMD gyári CPU-vízhűtők, valamint az AMD Radeon R9 Fury X sorsa, amelyekhez a hűtőt szintén a CMI szállítja, és szintén az Asetek szabadalma képzi az alapot. Egyelőre ezeknek a termékeknek a szállítása folytatható.

A mostani döntés nyilvánvalóan precedens értékkel bír, ami a jövőre nézve igen fontos, hiszen számos gyártó kerülhet még az Asetek célkeresztjébe, hiszen a CoolIT-tel a vállalat még nem végzett, a Swiftech is bajba kerülhet néhány újonnan bejegyzett szabadalom miatt, illetve a Silverstone, Enermax és Lepa hűtőit készítő Apaltek sincs biztonságban.

Azóta történt

Hirdetés