Computex előtti bemutatót tartott az Intel

A vállalat leleplezte a minden magjával 5 GHz-re turbózó processzorát, illetve az Ice Lake grafikus vezérlőjének teljesítményét.

Az Intel váratlanul tartott egy Computex előtti bemutatót, ami nem szokása a cégnek, de most kivételt tettek, aminek valószínűleg volt oka, de a miértekre csak picit később kapjuk meg a választ. Addig is érdemes a bejelentésekre fókuszálni, hiszen például érkezik egy új processzor, amely a Core i9-9900KS jelzést viseli. Ez a lapka szintjén megegyezik az előző év októberében megjelent Core i9-9900K-val, viszont az Intel kiválogatja azokat a legyártott chipeket, amelyek képesek 5 GHz-re turbózni akkor is, ha az összes mag le van terhelve. Ezt a Core i9-9900K csak egy magra képes biztosítani.

Hirdetés

Az alapórajel is változik, 3,6 GHz-ről 4 GHz-re nő, viszont az egymagos turbó marad 5 GHz. Fontos kiemelni, hogy az Intel a turbó órajeleket az alap utasításkészletekre adta meg, vagyis AVX kódok futtatása mellett már alacsonyabb frekvencián fog működni a processzor.

Arról sajnos nincs adat, hogy a Core i9-9900KS mennyit fogyaszt, illetve mennyibe fog kerülni, viszont az már biztos, hogy a BIOS frissítésére szükség lesz majd. Ugyanakkor elvileg, amelyik alaplapban működik a Core i9-9900K, annál az új fejlesztéssel sem lehet gond.

Az Intel még a 10 nm-es node-on készülő, Ice Lake-U kódnevű lapkának a grafikus teljesítményét is megvillantotta, és 15 wattos fogyasztási szinten a Core i7-8565U-hoz, míg 25 watton az AMD Ryzen 3700U-hoz mérték.


[+]

Sajnos a vállalat nem mutatott semmit a DirectX 12-re, illetve a Vulkan API-ra vonatkozó teljesítményből, ami azért igazán baj, mert az eSport címek, illetve a DirectX 11-es alkalmazások az aktuális, Gen9-es IGP-knek is nagyjából mentek, ilyenkor igazából még az öregedő fejlesztések is a konkurens Ryzen APU-k IGP-inek a felét tudják. Ahol viszont nagyra, akár háromszorosra nőtt a lemaradás, azok az explicit API-t használó játékok. Ezek ráadásul azért is fontosak, mert a Gen11-es IGP teljesen új parancsmotort használ, ami például a korábbi Intel grafikus vezérlőket korlátozta, viszont eredmények hiányában nem tudjuk meg, hogy a friss fejlesztés mennyire működik.


[+]

Egyedül a még meg nem jelent 3DMark szintetikus VRS tesztje futott DirectX 12-es módban, és ott látszik, hogy a Ryzen 3700U IGP-je VRS nélkül már nagy falat az Ice Lake IGP-jének, de aktív VSR kódokkal utóbbi előnybe tud kerülni. A VRS-ből egyébként nagyon ritkán lehet majd kiszedni 40%-os tempónövekedést, a Microsoft korábbi beszámolója szerint a valós alkalmazásokban inkább 10-20% közötti gyorsulás jöhet, de azt fontos tudni, hogy a 3DMark tesztje direkt arra készült, hogy ennek az új, DirectX 12-es funkciónak az elméleti tudását bemutassa, tehát már dizájnban is nagyon messze áll a valós felhasználási módoktól.

Nagyon fontos kiemelni, hogy az Intel az AMD IGP-jéhez minden tesztben 2400 MHz-es memóriát társított, míg a saját Ice Lake fejlesztéséhez teljes buszszélességű, 3733 MHz-es LPDDR4-et, vagyis az AMD platformjának valós képességeit mesterségesen korlátozták, hogy képesek legyenek helyenként gyorsabbak lenni.


[+]

Az Ice Lake-U processzormagjainak teljesítményről nem közölt eredményeket az Intel, ami talán annak köszönhető, hogy ezek a korábbi generációhoz képest eléggé alacsony órajelen üzemelnek, így kérdéses, hogy egyáltalán gyorsabbak-e. Annyit viszont elárult a cég, hogy az új fejlesztés nem szimpla CPU, hanem úgynevezett AI CPU, emiatt a beépített részegységek összevont teljesítménye a lényeges. Ebből a szempontból biztosan jobb az elődöknél, már csak az IGP-re vonatkozó előrelépés miatt is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés