Chipsetek jövőre - AGP 8X, USB 2.0, ATA/133 és Serial ATA

...kérdés persze, hogy kinek mi fontos, és mennyire. Személy szerint rettenetesen unom a rövid, ámde széles IDE kábeleket, a "buta" IDE vezérlőket és az agyonreklámozott, de komolyabb adatátvitelre használhatatlan USB portokat. Nos, úgy tűnik, jövőre mindez megváltozik. Talán a gyártók is ráuntak a dologra? Nem valószínű, őket a bevétel hajtja, a 8X-os AGP, a 2.0-ás USB, az UDMA/133 és a soros ATA szabvány pedig nagyszerű marketing szlogenek. A számok önmagukért beszélnek, már látom, hogy sok embernek lehetetlen lesz megszabadulni elaggott 2 gigás P4-es proci + lap kombójától, ugyanis "az csak UDMA/100-as, meg AGP-ből is csak 4X-eset tud"...

A fent említett újdonságokból minden kétséget kizáróan az USB és a soros ATA viszik a pálmát. Az USB 2.0 végre elég gyors lesz ahhoz, hogy minőségi videodigitalizálástól kezdve minden borzalommal megterheljék, a soros ATA pedig megszünteti a kábeldzsungelt, és - ami ennél is fontosabb, hogy - végre megmutatja, hogy az IDE (ATA) vezérlők is lehetnek használhatóak. Eddig ugyanis bárkinek megbízható és folyamatos adatátviteli igényei voltak, kénytelen volt az SCSI-re voksolni. DMA csatornák IDE vagy oda :D, az ATA kontroller lefoglalta a rendszert, egyszerre csak egy eszközzel tudott adott csatornán kommunikálni, emellett lassú és kevés CRC és egyéb hibajavító kódokat működtetett, tehát az adatbiztonság kérdésében sem állt a helyzet magaslatán.

Az AGP 8X szükségességéről már nem vagyunk úgy meggyőződve, sokáig a 2X-es AGP is tökéletes volt, noha már rég mindenki 4X-es AGP-s lapokra vadászott... az AGP busznak a manapság kilóra adott RAM esetén amúgy sincs akkora jelentősége, mint azt eredetileg tervezték, ugyanis a videokártyák a teljes textúrázást a saját RAM-jukból csinálják, így az AGP buszon keresztüli adatátvitel fontossága kap pár kérdőjelet.

Lássuk, mit várhatunk (Pentium 4 chipsetek):

  • Intel Brookdale-G (845-G): 2002 második félévében rajtol, AGP 8X, soros ATA és USB 2.0 (az ICH-4-es "South Bridge"-ben).
  • VIA P4M333: ugyanakkor rajtol, mint vetélytársa, és szintén 8X-os AGP, USB 2.0 funkciókkal bír, viszont ATA/133-at támogat a soros ATA helyett (pedig nem vitás, hogy a világ a soros ATA-nak áll). A P4M333-ban rajtol az új, integrált S3-as grafikus chip, a Zoetrope.
  • A SiS terveiről nem tudunk közelebbit - egyelőre. Azt azonban mindenki sejtheti, hogy az AGP 8X-os és USB 2.0-ás támogatás "ott figyel" majd, az ATA-harc kérdéses... úgy tippelnénk, hogy első körben a SiS is az ATA/133-at támogatja majd

Azóta történt

Hirdetés