Hirdetés

Megmutatta az AMD, hogy mennyi pénzt lehet spórolni a chiplet dizájnokkal

Egy 7 nm-es monolitikus lapka nagyjából kétszer annyiba kerülne a normalizált lapkaköltségeket tekintve.

Az AMD az idei ISSCC rendezvényen a chiplet dizájnok egy érdekes, de kevésbé ismert oldalát mutatta be, konkrétan a költségek tekintetében volt elemezve a rendszer. A vállalat szerint a második generációs EPYC fejlesztés alapvetően a moduláris felépítés miatt olyan amilyen. 64 magot például nem is lehetne gyártani egy nagy 7 nm-es lapkán, így a chiplet felépítés teszi lehetővé azt az extrém teljesítményszintet, amit a rendszer el tud érni.


(forrás: Guru3D)

Kisebb magszám mellett már elképzelhető lenne egy hasonló képességű, de monolitikus, azaz egy lapkából álló dizájn, viszont a normalizált lapkaköltségeket tekintve nagyjából kétszer drágább lenne a gyártás, mint amit a chiplet dizájn lehetővé tesz. Ez ráadásul nem tartalmazza a fejlesztés költségeit, ugyanis amíg az aktuális felépítésnél csak el kell venni a CPU chipleteket a kevesebb magszámú modelleknél, addig egy 7 nm-es monolitikus rendszer esetében konkrétan le kellene tervezni a kisebb lapkákat, márpedig ez is dollárszázmilliós szintű egyszeri kiadásnak tekinthető.


(forrás: Guru3D)

Az asztali sorozaton belül a vállalat ugyanígy spórol a gyártáson, illetve kiemelték, hogy az IO hub-ot is nagyon megéri vezérlőhídként felhasználni. Többek között a 16-magos csúcs-Ryzen normalizált lapkaköltsége nagyjából kétszer nagyobb lenne, ha egyetlen egy 7 nm-es lapkáról lenne szó, szemben a mostani háromlapkás kialakítással.

Persze a chiplet koncepció költségelőnyei eddig is ismertek voltak, persze talán nem ennyire pontos meghatározva, de nem véletlenül megy az iparág a fenti kialakítás felé, hiszen ez biztosít fenntartható gyártási költségeket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés