CES: Kis fogyasztású DeltaChrome S8 grafikus chip

Számos gyártó a napokban zajló CES kiállításon mutatja be új termékeit, kihasználva így az esemény jelentette sajtónyilvánosságot. Az S3 Graphics mai bejelentésének időzítésében azonban nemcsak ez játszott szerepet, a gyártó ezzel is egyértelművé kívánja tenni, melyik piacot célozza meg új termékével. A DeltaChrome S8 ULP (Ultra-Low Power) grafikus vezérlőchip, mindössze 2,5 wattot fogyaszt, így kiválóan alkalmas minden olyan szórakoztatóelektronikai berendezésben vagy főleg médialejátszóként alkalmazott PC-ben való felhasználásra, ahol a passzív hűtés és az általa elérhető kompakt felépítés és hangtalan működés alapvető követelmény, ugyanakkor nincs szükség a mai videokártyák 3D-teljesítményére.

Hirdetés

A kis feszültségen üzemelő lapka egyik profilja nem véletlenül a nagy felbontású HDTV-videók kezelése, amelyek lejátszását 1080p felbontásig biztosítja. Az asztali DeltaChrome S8 GPU-hoz hasonlóan itt is megtalálható a Chromotion elnevezésű videofeldolgozó technológia, amelynek révén a chip teljeskörű hardveres MPEG-2 dekódolást biztosít, de a már dekódolt WMV8 és WMV9 adatfolyamok képminőségének javításától is gondoskodik.

A félképek formájában tárolt videók lejátszásakor döntő tényező a képminőség tekintetében a félképek egész képkockává történő összefésülése során alkalmazott eljárás – a Chromotion motor az „advanced de-interlacing”-re épít, így gyakorlatilag az asztali DVD-lejátszókkal azonos minőséget nyújt. A megjelenítendő videó átméretezésekor minden egyes pixel értékének kiszámításához egy 4x4-es négyzet értékeit használja fel az algoritmus, ami az éles, részletgazdag kép megőrzésében kap szerepet.

Az AGP 8x felületű GPU persze 3D-gyorsításra is képes: a DirectX 9.0 (Shader Model 2.0+) szabvánnyal kompatibilis vezérlő négy vertex shader egységet és nyolc pixel-futószalagot tartalmaz. A DeltaChrome S8 ULP chip köré épülő, asztali számítógépekbe szánt grafikus kártyák előreláthatólag ez év első negyedében kerülnek az üzletekbe.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés