CES 2023: Zenbookok, Vivobookok és Studiobookok

Nem lenne az ASUS az, ami, ha a különböző notebookszériák megújítása mellett ne hozott volna valami igazi érdekességet.

Nemcsak a „gamer” szériában, de az általános és munkára szánt noteszgépek esetében is megújította a kínálatot az ASUS, tehát a Vivobookok, Zenbookok és a Studiobookok sem maradtak ki az új AMD, Intel és NVIDIA gyártmányok áradatából.

Hirdetés

Ami az általános fejlesztéseket illeti, a cég azt tervezi, hogy 2023-ban már valamennyi notebookját alá fogja vetni a MIL-STD810H teszteknek, ráadásul mind a 26-nak, így ellenőrizve megbízhatóságukat. Újdonságként jelenik meg az ASUS Antimicrobial Guard Plus névre hallgató, ezüstion-alapú felületkezelés, mely a tavalyi ASUS Antimicrobial Guard olyan továbbfejlesztése, mely már a vírusok ellen is hatásos. Bár nem minden modellnél lehet ezt az opciót választani, a gyártó mindenképpen azt ígéri, hogy ezek számán igyekszik bővíteni az új esztendőben. További előrelépést terveznek a környezetvédelem területén is, odafigyelve a fenntartható működésre, az újrahasznosíthatóságra. Ide tartozik például az óceánokból kinyert műanyagból gyártott burkolat, vagy a notebook-állványként továbbélő csomagolás is.

Zenbook Pro 16X OLED
Zenbook Pro 16X OLED [+]

Áttérve most a konkrét notebookokra, az elegáns üzleti gépek közé érkezik az új Zenbook Pro 16X OLED, mely az eddigi legerősebb Zenbook modell lehet. Ezen most is ott lesz a felnyíló billentyűzet és a tárcsa, de belül egy egész izgalmas újdonsággal találkozhatunk egy kifejezetten az ASUS és az Intel együttműködésében készülő modul képében. Ez az úgynevezett Supernova System on Module (SoM) egy egységben tartalmazza a CPU-t és a RAM-ot, egy interposerrel összekötve.


[+]

Ez egyrészt lehetővé teszi az alaplap méreteinek csökkentését, de jótékony hatással van a fogyasztásra és a teljesítményre is. Az utóbbival kapcsolatban csak annyit, hogy a memória 7500 MHz-en üzemel, és a teljes lapka akár 155 wattos TDP-vel is dolgozhat, köszönhetően a folyékony fémet használó hűtésnek.


[+]

A gépben egyébként így egy Core i9-13905H névre hallgató CPU dolgozik, mellé pedig új 4000-es sorozatú GeForce RTX GPU párosítható. A kijelző egy 16:10-es, 3,2K-s, 120 Hz-es OLED HDR panel.


[+]

A hordozhatóbb irányba elmozdulva találjuk a Zenbook Pro 14 OLED és Zenbook 14X OLED változatokat. Mindkettőbe Core i9-13900H kerülhet, grafikából pedig az előbbibe GeForce RTX 4000-es sorozatú GPU-t tudunk választani – az utóbbinál be kell érjük az RTX 3050-nel. A kijelzőket illetően 120 Hz-es, 2,8K-s, 14,5 hüvelykes OLED HDR panelt kapunk mindkét esetben.

Zenbook 14X OLED
Zenbook 14X OLED

A Vivobook és ProArt Studiobook újdonságok közös jellemzője egy igazán érdekes, tipikusan „asusos” fejlesztés, a Spatial Vision, melynek lelke egy szemüveg nélküli 3D-s képet adó OLED panel. Ez alapesetben egy 3,2K felbontású, 120 Hz-es kijelző, mely egyedi felületével és a tekintetünket követő kamerarendszer segítségével oldja meg, hogy mindkét szemünk mindig a számára generált „egyedi” képet lássa. Nem az ASUS az első egyébként, aki ilyen megoldással kísérletezik, még a 2010-es évek elején volt nagy divatja ennek a televíziók között, de aztán a szemüveges megoldással együtt szépen kihalt.

ProArt Studiobook 16 3D OLED
ProArt Studiobook 16 3D OLED [+]

Meglátjuk majd, hogy notebookoknál népszerűbb lesz-e. Mindenesetre az Spatial Visiont kínáló ProArt Studiobook 16 3D OLED egy önmagában is komoly tudású noteszgép, Core i9-13900HX-szel, GeForce RTX 4000-es GPU-val, 64 GB RAM-mal és az ASUS Dial tárcsával.

Vivobook Pro 16 3D OLED
Vivobook Pro 16 3D OLED

A Vivobook Pro 16X 3D OLED ugyan olcsóbb és egyszerűbb kivitel, de teljesítményben itt sem szenvedünk majd hiányt, hiszen a beépített hardver pontosan ugyanaz lesz.


[+]

Végül futólag megemlítenénk még az új ExpertBook B9 OLED-et is, mely az első teljesen fémből (magnézium-lítium ötvözetből) készült noteszgépe a gyártónak. Itt is 13. generációs Intel processzorok közül lehet választani (vPróval), a 14 hüvelykes kijelző pedig 2,8K-s felbontást kínál.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés