CES 2020: várhatóan idén debütál az ATX12VO tápszabvány

Az újhullám totálisan leszámol az 5 és 3,3 voltos ágakkal, valamint a 24 tűs ATX-szel; a DC-DC konverzió százszázalékosan az alaplapok feladata lesz.

Az FSP CES-es standján nézelődve a szemfülesebbek már felfigyelhettek egy érdekes tápegységre, melyen a 24 tűs ATX csatlakozó helyén egy 10 tűs konnektor fityegett. Mint kiderült, a szóban forgó eszköz az FSP500-30AKB típusjelet viseli, és az első nyilvánosan is kiállított képviselője az Intel által forszírozott, úgynevezett "ATX12VO" szabványnak. A sztenderd teljes neve Advanced Technology eXtended 12-Volt Only, amiből már könnyedén kikövetkeztethető, hogy az ilyen paraméterekkel dolgozó apparátusok elhagyják az 5 voltos és 3,3 voltos ágakat (az 5 Vsb-vel egyetemben), és kizárólag 12 voltos ágakkal (+12 V és +12 Vsb) operálnak.


(forrás: kitguru.net) [+]

Ez nagyban leegyszerűsíti a tápok dizánját, hiszen a modern számítógépek nem használnak túl sok energiaéhes, 5 vagy 3,3 voltos ketyerét, s bár a PC-nek továbbra is szüksége lesz 5 voltra az olyan interfészekhez, mint például az USB, a 12 voltról történő DC-DC konverziót az alaplapi VRM-re lehet bízni. Ezen az ösvényen haladva adja magát, hogy a deszkák ilyen körülmények között olyan SATA aljzatokat kapnak, melyek önmagukban is képesek a működéshez szükséges kraftot a csatlakoztatott háttértároló számára átadni.

Így fest a 10 pines ATX csatlakozó
Így fest a 10 pines ATX csatlakozó [+]

Az Intel akár már 2020-ban is útjára indíthatja az ATX12VO-t a következő generációs asztali platformján keresztül, ami már az ominózus, 10 pines dugasz előnyeit élvezi. Azt még nem tudni, hogy mennyire segíthetné a jelenlegi szabványról való áttérést az, ha a kékek kieszközölnék, hogy az alaplapokat gyártó partnereik termékeik dobozában mellékeljenek valamiféle 24-ről 10 tűsre alakító adaptert – az idő majd megválaszolja a kérdést.

Az újfajta tápegységeken természetesen megmarad a CPU VRM-et tápláló 8 tűs/4+4 tűs EPS, illetve a leginkább videokártyák által hasznosított, 6+2 tűs PCI Express csatoló, mindemellett elképzelhető, hogy a Molex is teljesen 12 voltra migrál a hiányzó, 5 voltos pinek miatt. Első körben az OEM térfél játékosai lesznek az érintettek, aztán meglátjuk, miként alakulnak a dolgok, mindenesetre az ATX12VO specifikációiról az interneten böngészve fellelhető némileg bővebb értekezés is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés