Hirdetés

CES 2015: jön a superMHL szabvány

Az MHL konzorcium még 2010-ben mutatta be az MHL szabványt, amely a Mobile High-Definition Link rövidítése. Ez az interfész egy akkoriban még nem túl jelentős, de látható problémára reagált. Egészen pontosan arról volt szó, hogy az ultramobil eszközök esetében a hogyan lehetne képet küldeni a tévére az olyan komplex portok beépítésének elkerülésével, mint a HDMI. Nyilván utóbbi fontos szempont, mivel az ultramobil eszközök nem dúskálnak a helyben, tehát a gondokat úgy kell megoldani, hogy a csatlakozó mérete ne legyen nagy.

Az MHL konzorcium a Silicon Image segítségével dolgozta ki az MHL-t, amely az ultramobil eszközök apró USB 2.0-s portján keresztül működött, és ebben a formában például az adott okostelefon és a tévé összeköthetővé vált a HDMI bemeneten keresztül. Persze a tévének támogatnia kellett ezt a koncepciót, de ennél elegánsabban nem lehetett volna megoldani.

Az MHL természetesen az elmúlt években fejlődött, de az MHL konzorcium most egy új területre evez, így bejelentették a superMHL szabványt. Ennek már elsődlegesen nem az a célja, hogy az ultramobil eszközöket tévére lehessen csatlakoztatni, bár nyilván ez a lehetőség sem veszik el. Ugyanakkor a fókuszt a csúcsteljesítmény kapta, így a superMHL szabványon és a készülő kábelen keresztül lehetséges a 8K-s képi tartalom továbbítása akár 120 képkocka/másodperces sebességgel is.

Az új koncepcióhoz már nem volt elég a meglévő portokat használni, így az egész rendszer új interfészt, aljzatot és kábelt kapott. Maga az interfész összesen hat csatornát támogat, és mindegyik csatorna 4K-s képet biztosít 60 képkocka/másodperces sebesség mellett. Az MHL konzorcium jelenleg egy hatcsatornás és egy egycsatornás opciót lát indokoltnak a superMHL szabványból.

Az egycsatornás opció elsődlegesen az ultramobil eszközöket célozza, így mondhatni helytakarékos lesz. Ebben a módban lehetőség lesz olyan kábelekre, amelyek a képi tartalmat micro USB vagy USB Type-C aljzaton keresztül fogadják és superMHL konnektoron keresztül adják le a tévének. Az energiaátvitel itt függ majd a csatlakoztatott eszközök lehetőségeitől. A kábel képes átvinni 40 wattot, vagyis ha az adott tévé ennyi energiával működőképes, és ezt az adott mobil eszköz is képes biztosítani, akkor tulajdonképpen nincs szükség elektromos hálózatra. Persze ez még erősen vállalhatatlan kategória például egy okostelefon számára, így az egycsatornás superMHL opció esetében nincs minimális követelmény az energiaátvitel szempontjából. Viszont jó hír, hogy a Deep Color már ebben a módban is támogatott.

A hatcsatornás superMHL opció már alapvetően megköveteli a szuperMHL kábelt, vagyis ennek mindkét végén superMHL csatlakozónak kell lennie. Utóbbi nagyjából akkora, mint a HDMI interfész, de az új aljzatba 19 helyett 32 csatlakozót sikerült beépíteni. Lényegében ez adja a lehetőséget a 8K-s képre 120 Hz-es frissítéssel, 4:2:0-s szín-mintavételezéssel és 36 bites színmélységgel. Ez a konfiguráció már abszolút megköveteli a képet küldő eszköztől, hogy biztosítson a tévé számára 40 wattnyi energiát. Ez reális szempont lehet, hiszen valószínűleg a szuperMHL kimenetet főleg a nagyobb mobil eszközök vagy asztali megoldások kapják meg, vagyis megoldhatóvá válik a szükséges energia átadása.

A superMHL szabvány lényegében majdnem kész. A Samsung már be is mutatott egy 8K-s tévét a CES-en, amelyre a képi tartalmat egyetlen superMHL kábel biztosította. A konkrét termékek forgalmazása idén már megkezdődhet, de pontos dátum még nincs.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés