Célegyenesben a Bluetooth 4.0 specifikációja

Hirdetés

A Bluetooth szabvány 3.0-s változata még az elmúlt év tavaszán ért révbe, ám hamarosan köszönthetjük a 4.0-s verziót, mely főleg az energiatakarékos működés szempontjából szeretne javítani. A Bluetooth SIG (Special Interest Group) elmondása alapján a végleges specifikációk a második negyedév végére készülhetnek el.

A Bluetooth 4.0 – az elődhöz hasonlóan – 24 Mbit/s-os adatátvitelre képes, ám a jövőbeli trendeknek megfelelően a miniatürizálás egyre fontosabb paraméter lesz, így a fogyasztás visszaszorítása a méretre is pozitív hatást gyakorol. Ennek megfelelően a Bluetooth kommunikáció megjelenhet a karórákban, vagy a lépésszámláló illetve vércukormérő berendezésekben. Az új specifikációk lehetővé teszik az 128 bites AES kódolást, továbbá a hatótávot száz méter fölé emelik, a késleltetés pedig 3 ms körüli lehet. Mindez a biztonságosabb és gyorsabb kommunikációt segíti.

A Bluetooth 4.0-s specifikációknak megfelelő eszközök az év legvégén, vagy a jövő év elején kerülhetnek forgalomba.

Azóta történt

  • Tovább dominál a Bluetooth

    A rövid hatótávolságú, vezeték nélküli kommunikációt elősegítő technológia az elkövetkező években nem talál majd legyőzőre.

Előzmények

Hirdetés