Hirdetés

CeBIT: fogható termék a Hitachi DZ-MV100

A Hitachi DZ-MV100 jelű camcordere már korábban bejelentetett, ám a CeBIT-tel egy időben, ugyan elég borsos áron, végre mindenki számára elérhetővé vált. A borsos ár jelen esetben 5000 márkát jelent, ám ha kicsit alaposabban megvizsgáljuk a róla készült képet, az indoklás pofon egyszerűvé válik.

Azoknak, akinek nehézséget okoz a feliratok kibetűzése, eláruljuk, hogy a Hitachi egysége 8cm-es DVD-RAM lemezekre dolgozik, oly módon, hogy mindkét oldalra 1.4GB-ot rögzít. Ezt pedig vagy 3MBit/sec-kel, vagy 6MBit/sec-kel teszi, azaz két féle minőségű rögzítés közül választhatunk. High-Quality mellett mintegy 60 percig bírja a médium, mielőtt lemezt kell cserélni, míg a gyengébbik beállítás használatakor értelemszerűen kétszer ennyi idő áll rendelkezésre.

A 12x-es optikai zoom igencsak korrektnek tűnik, amire még 4x-es digitális "rásegítés" is halmozható; az MPEG2 formátumba mentett video-anyagot az USB porton át emelhetjük be a PC-be; sőt, ha inkább fényképekkel szeretnénk megtölteni a majd' 3GB-os tárhelyet, mi sem egyszerűbb, hiszen 2000db 1280*960-as felbontású JPEG kép ellövésére is lehetőségünk van. (mondjuk, jó lenne tudni, hány megapixeles a cucc CCD-je..) De mert a DVD-RAM nem a standard 5.25-ös lemez, hanem egy cartridge féleség, bár a Hitachi szerint teljes mértékben követi a hivatalos DVD-RAM specifikációkat, csupán ehhez az egységhez használható.

Megjegyeznénk, hogy a Sony legújabb, MVC-CD200/300 jelű digitális kamerái sima CD-RW lemezekre mentenek, bár szintén 8cm-es példányokra, azonban ezeknek a lemezeknek a 8 USD-s ára, a Hitachi -sejthetően- sokkal magasabb árú lemezeihez mérten, egész biztosan kisebb érvágás. Persze ne felejtsük el, hogy a két egység alapvetően másra jó.. :)

Hirdetés