Canon EOS 5D Mark II Leica M bajonettel

Hirdetés

Robert Benson tipikusan az a figura, aki előrébb viszi a világot, aki nem ismeri azt a szót, hogy lehetetlen, aki nem futamodik meg az első nehezebb kihívás láttán. Az úriember ugyanis egy Canon EOS 5D Mark II vázat épített át úgy, hogy az a Leica M bajonettes optikákat fogadhassa. Egy teljes konverzióról van szó, nem csak valami apró beavatkozásról.

Miért csinálta ezt? Kérdezik bizonyára majd sokan. Nos, Robert birtokában van egy Leica Noctilux 50 mm F1 objektív, aminek képi adottságairól esze ágában sem volt lemondani – apró bökkenő csupán, hogy a Leica M9-en (és FF utódjain) kívül nem igazán lehet ezt az optikát más digitális vázra csavarni (konverterrel sem a szükségelt bázistávolsága miatt). Így hát vett egy nagy levegőt és apró csavarjaira szedte az 5D Mk II-t. A munka, amit elvégzett (és elvégeztetett) a Canon vázon, az egy átlag halandó által szinte kivitelezhetetlen: kivette a tüköraknát, amit később egy 30 éves tapasztalattal rendelkező marós gyártott le újra – immár tükör nélkül -, hogy megfeleljen a Leica 27,8 mm-es bázistávolságának. A tüköraknát egy kétrészes plexi-váz és egy 3 mm vastag acélból forgácsolt bajonett-gyűrű merevíti. A módosított alkatrészeket végül egy tanult fényképezőgép műszerész építette újra össze.

És most jön a csattanó: Robert Benson megvásárlásra is kínál módosított Canon vázakat, melyeket 2950 dollárért ad el. Ez azt jelenti, hogy ő megveszi a az új 5D Mark II fényképezőt, elvégzi rajta a módosítást, szépen visszacsomagolja és elpostázza a megrendelőnek. Akit érdekel a projekt, az itt olvashat róla bővebben.

Előzmények

Hirdetés