2017. november 20., hétfő

Útvonal

Hírek » Digicam rovat

Canon EOS 1D Mark IV - nem maradt ki a négyes

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Fototrend

A Canon EOS 1D Mark IV elődjéhez képest számos újdonságot vonultat fel.

A Canon EOS 1D Mark IV
A Canon EOS 1D Mark IV 
forrás: canon-europe.com

Sok találgatás és pletyka övezte a Canon új trónörökösét, amelynek még modellszáma sem volt teljesen egyértelmű a bejelentés előtt. Sokan tudni vélték, hogy a japán nyelvben a "négy" nagyon hasonlít a "halál" szóra, és emiatt a négyest kihagyva rögtön Mark V lesz majd a fényképezőgépváz típusszáma. A mai napon végül lehullt a lepel, vége a  strapabíróra tervezett, vízálló magnéziumvázas csúcsgépet övező találgatásoknak. Nézzük, mennyire váltak be a jóslatok.

A továbbfejlesztett szenzor
A továbbfejlesztett szenzor
forrás: canon-europe.com

A szenzor és az ISO érzékenység

A gépbe új, továbbfejlesztett Canon szenzor került. Az APS-H méretű lapka (27.9  mm x 18.6 mm), 16,1 MP felbontású és a gyártó szerint a legmostohább fényviszonyok között is tökéletesen zajmentes képek készítésére alkalmas. Az állóképek készítése esetén elérhető legmagasabb felbontás 4912 x 3270 képpont. Az új CMOS rendszerű érzékelővel készült fényképek a Canon szerint A3-as méretig kényelmesen nyomtathatóak. A fejlesztés során a gyártó összes létező új technológiáját felhasználták a tökéletes végeredmény érdekében. A mérnökök hatalmas fába vágták a fejszéjüket, amikor több mint hat millió pixellel növelték a szenzor felbontását, közben pedig négy lépéssel emelték a kiterjesztett ISO értékek használatának lehetőségét. Ezzel a lépéssel a kiterjesztett érzékenységi beállítás vége ISO 102400 lett akár csak a konkurens gyártó csúcsmodelljénél. A felbontás növelésével csökkent a képpontok mérete. Az elődben 7.2 míg a Mark IV-ben már csak 5.1 mikrométer egy pixel fizikai mérete, viszont a hasznos felület alig változott az elődhöz képest. Ez a szenzor az APS-C gépekből megismert gapless mikrolencserendszert használja, ami szintén javítja a szenzor hatékonyságát.

Az ISO érzékenység alap, tehát nem kiterjesztett értékei egyébként ISO 100-12800 között helyezkednek el, s alapbeállításként 1/3-os lépésközökkel választhatunk közülük, de a gép a megfelelő beállítások alkalmazásával 1/2-es lépésközök használatára is képes. A kiterjesztett érzékenységi tartomány, ahogyan arról már fentebb is írtunk, 102400-as értékig tart (H1: 25600, H2:51200, H3: 102400)

A Mark IV szenzora, a technológiai fejlettség segítségével képes ellensúlyozni elődjének nagyobb pixelméretből származó előnyét, és ez mind RAW mind pedig JPEG fájlok használata esetén igaz. A végeredmény, hogy a képek kevésbé zajosak, noha magasabb felbontásúak mint az előddel készült fotók. Ha RAW fájlokat szeretnénk használni, három beállítás közül választhatunk: RAW (4912 x 3270), mRAW (3672 x 2448) illetve sRAW (2448 x 1632), JPEG képeknél pedig: Large (4896 x 3264), Medium 1 (4320 x 2880), Medium 2 (3552 x 2368),  és Small (2448 x 1632).

Hirdetés

Továbbfejlesztett, 45 pontos AF rendszer

Az elődből átdolgozás után került át az automatikus élességállítási rendszer. Az új autofókusz rendszer az 1D Mark IV-ben debütál. A leglényegesebb változás az elődmodellhez képest, hogy a 45 AF pontból 19 helyett immár 39 kereszt típusú, F2.8-as érzékenységű, valamint minden pont kiválasztható. Az 1D mark IV-ben is helyet kapott a 7D-ben megismert orientáció érzékeny AF pont választás. A jobb jel-zaj viszonynak köszönhetően az új megoldás képessé válik szinte sötétben, vagy akár vakító fényben is megtalálni a helyes fókuszpontot.

AF Pontok
AF Pontok
forrás: robgalbraith.com

A mozgó témák fotózásának megkönnyítésére a mérnökök újraírták az automatikus élességállításért felelős rendszer algoritmusát, amely így könnyebben, pontosabban és gyorsabban dolgozhatja fel a szenzorból érkező információkat. Az új algoritmust a gyártó AI Servo II néven emlegeti, és elsősorban a sportfotósok örülhetnek majd neki, ugyanis sokkal könnyebb lesz például egy adott játékost követni a pályán, még akkor is, ha a bíró, vagy akár más játékosok előtte állnak.

A korábbi, egyes-szériás profi Canon modellek autofókusz rendszere F4-es fényerejű objektívek használata esetén csak a középső AF érzékelőt volt képes keresztirányú érzékenységgel működtetni. Az új 1D mark IV-ben mind a 39 kereszt-AF szenzor keresztirányú érzékenységgel működik F4-es fényerejű objektívnél is, illetve hasonló objektív+konverter kombinációkban is (pl. 70-200/2.8L + TC 1.4X vagy 200/2L + TC 2.0X).

Két "DiGiC 4", 10 fps - elképesztő sebesség

Az újdonságba a Canon legfejlettebb képfeldolgozó megoldása került két DiGiC 4 képfeldolgozó processzor személyében. A két egység együttes számítási teljesítménye hatszor akkora, mint az előd 1D Mark III-ban volt. Az új megoldás lehetővé teszi a szenzorból érkező nagy felbontású képek adatainak 14 biten történő feldolgozását úgy, hogy közben megmaradjanak az eredeti kép telt színei, és finom árnyalatai. A már említett kettős egység végzi a kiterjesztett illetve magasabb ISO tartományokban készült fotók zajszűrését, de a rövid bekapcsolási idő is neki köszönhető.

Az 1D Mark IV másodpercenként 10 kép készítésére alkalmas sorozat módban. A képeket JPEG fájlokba mentve 121, míg RAW fájlok esetén 28 képet tartalmazó sorozat lehet a végeredmény. Az SD illetve CF kártyafoglalatoknak köszönhetően mentési lehetőségekben sem szenvednek majd hiányt az új csúcsgépet használó profi fotósok.

Videórögzítés - HD a világ

Állóképek rögzítése mellett az 1D Mark IV mozgóképek felvételére is alkalmas. Az újdonság Full HD, azaz 1080p felbontású videók készítésére biztosít lehetőséget 30, 25, illetve 24 másodpercenkénti képkocka rögzítésével, de akik kisebb felbontású (720p) felvételekkel is megelégszenek, azok akár 50 illetve 60 fps sebességű videókat is készíthetnek. Akár PAL, akár NTSC rendszerben is dolgozhatunk - lehetőségünk nyílik továbbá teljesen manuális mód használatára is, így befolyásolva például a mélységélességet is a felvétel során.

Canon EOS 1D Mark IV - hátulról
Canon EOS 1D Mark IV - hátulról
forrás: canon-europe.com

Az 1D Mark IV-re dedikált gomb került a rögzítés elindításához, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egyetlen gomb megnyomásával elindítsák, vagy épp megállítsák a mozgóképek felvételét. A gépen lévő mini-HDMI csatlakozó és egy kompatibilis televízió segítségével könnyen visszanézhetjük a már elkészített videóinkat.

 

Canon EOS 1D Mark IV
Canon EOS 1D Mark IV
forrás: canon-europe.com

Az 1D Mark IV főbb műszaki jellemzői:

  • 16.1 MP felbontású, átdolgozott APS-H méretű (27.9  mm x 18.6 mm) CMOS szenzor,
  • továbbfejlesztett 45 pontos (39 keresztirányú) AF rendszer,
  • két DiGiC 4 képfeldolgozó processzor,
  • 10 fps sebességű sorozatkészítési lehetőség,
  • magas ISO érzékenyég használatának lehetősége, a normál tartomány 100-12800, a kiterjesztett pedig 102400-as értékig tart,
  • 3"-os, 920.000 képpontos, VGA felbontású LCD kijelző,
  • Full HD (1080p@ 30/25/24 fps) illetve HD (720p@ 60/50 fps) felbontású videók rögzítésének lehetősége,
  • robusztus, por- és cseppálló váz.

Az 1D Mark IV természetesen teljesen kompatibilis a gyártó korábbi objektívjeivel, így az összes EF bajonettes optikával, és a korábban bemutatott Canon Speedlight EX vakukkal is. A gép ára bruttó 1.3 millió Ft körül fog alakulni az árfolyamtól függően. A gyári teszképek és videók megtekinthetőek itt.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.