Hirdetés

Budapest cowboys menni Szingapúr

A World Cyber Games világverseny. Nemzetközi döntőjére 70 országból érkeznek a játékosok. Idén novemberben a magyar válogatott is újfent esélyt kap, hogy bizonyítson. A tavalyi, San Francisco-i döntőre a Counter Strike (1.6) versenyzők épp a PROHARDVER! és az RRC Hungary támogatásával vihettek magukkal akkor még szenzációszámba menő 16 ms-os Viewsonic TFT-ket, volt is ámulás és bámulás a nagy vízen túl.

Azóta kicsit bár, de változott a világ, az 1.6 már a múlt, a magyar "CS" klánt sem xDk-nak hívják, hanem ancients-nek, és az Acer 2 ms-os TFT-jéről épp a napokban számoltunk be. (Természetesen gray-to-gray... :) )

A már CRT-szerűen szélsebesen képet frissítő TFT-k érkezésére számítani lehetett. Ahogyan sem az xDk-nak, sem bármely más csapatnak a helye nem lehet fix és elorozhatatlan. Meglepő módon legkevésbé a CS 1.6-ot leváltó CS:Source versenyszintű eljövetelére volt a szcéna felkészülve. Érdekes, hogy még a főszervező Szigetvári József (IDG) is azt találta nyilatkozni a Level Up-nak június 29-én, hogy kizárt a Source. Nomen est omen, a CS mégis szintet lépett (one level up...).

Mitől volt sokkal demokratikusabb az 1.6 a Source-nál, és miben nem?

Régi engine mozgatta az 1.6-ot, annyira régi, hogy a konstans 100 fps sem került egy vagyonba. A Source ellenben már korszerűbb vasakat igényel. Persze, hiába is engedte meg az 1.6 "bárkinek", hogy világklasszis legyen, nekünk mégsem sikerült az évek alatt komolyan betörni a nemzetközi színtérre, a magyarok fragjeit nem félte német és francia. Nem a vason múlt, kint már 1-2 évvel régebben kultjáték volt a CS, és ez nagyon sokat számított. Látszik ez azon is, hogy a mai napon nyilvánosságra került WCG csoportbeosztást elnézve még a szkeptikusok is bizakodnak. Az ancients ugyanis üzbég és brit ellenfelekkel fog mérkőzni a P-csoportból kijutásért. Ja, a bizakodás oka az, hogy az akár 400 kilót is nyomni képes kodiak-szigeti barnamedvétől nevét kölcsönző CL (clan leader) és klánja a Source eddigi rövid pályafutása ellenére jegyzett nemzetközileg - a briteket is volt már, hogy elverték Kodiakék válogatottilag, noha csak 1.6-ban.

WCG selejtezők bonyolítása nem épp hálás feladat. Egy dolog, hogy az idei helyszín, a westendbeli Palace Cinema portáljának oszlopaira kiaggatott WCG-s molinón nem lehetett elég nagy a főszponzor Samsung logója ahhoz, hogy el ne nyomja őt a fölötte mosolygó LG LCD-TV márkajelzése.. Kárpótlásul azért kint volt egy méretes Samsung stand. És bár Szigetvári József csapatával lelkesedésből évről-évre jelesre vizsgázik, a versenyzők utaztatásához ilyenkor szükséges 6 millió királyi kredit mindig időben rendelkezésre áll, a szponzorokat elsősorban és nyilvánvalóan az elért jó helyezés nyugtatná meg, amire mindeddig várni kellett. De ugye a Source most kicsit több eséllyel kecsegtet.

És a többi versenyszám?

Mert van még négy. Például FIFA 2005. Ahol az a PoPeC|dignitas kvalifikálta magát, aki a német klán soraiban sokak szerint igen komolyat volt képes előrelépni. Meglátjuk, ez mire elég. Vagy ott a Starcraft: Broodwar, amelyben elvileg szintén erősek vagyunk, hiszen Gorky|iG idén márciusban Hannoverben az ESWC-n (Electronic Sports World Cup) majdnem dobogós lett. (4. hely) Picit árnyal a képen, hogy a "szakág" császárai, a dél-koreai félistenek ezt a legutóbbi, európai kört passzolták. Viszont Szingapúr szigete csak egy kis ugrás nekik, koreai embernek látszó mesterséges intelligenciáknak. (Volt még Warcraft3 és NFS2 - Nab|Sonic és Lala tehát a két hiányzó név.)

Ázsia gázsija - összdíjazás

Idén épp 420k dollár. Majdnem félmillió. De ne feledjük, az év elején Sydneybe pont ennyi zsetonért zarándokoltak el a tenisz klasszisai, és majdnem centre ennyire volt kalibrálva az adelaide-i (szintén ausztrál) torna, vagy az indiai, amit ugye az első helyen kiemelt Carlos Moyá nyert, anno. Azt akarjuk sugalmazni, hogy ez a summa bár nagy összeg nekem, de kis összeg az emberiségnek... Ergo annak a 70 országból érkező cybersportolónak, akiknek soraiba a hétvégén kilenc magyar is beállt.

Sok, nem sok, ki-ki maga eldöntheti, a versenyzők pedig megpróbálhatnak minél több nullával végződő összeget elhappolni. Persze a többségnek csak 1 db nulla jut, meg digitképek a távol-keleti országról, valamint a repülőgépen - leszállás előtt - rutinszerűen kiosztott gyomorszorító érzése a félelemnek, amikor a delikvens belegondol, mi lenne ha, ha füvet próbálna bevinni magával és elkapnák. Kipontozódás. De ezúttal valóságos. Ugye, zéró ott a tolerancia. Az ilyenért halálbüntetést osztogatnak. Csuklóból.

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés