BTX-es alaplapok és mini-PC a Gigabyte-tól

Az idei CeBIT-en több neves gyártó is bemutatta Intel processzorokhoz készített BTX formátumú alaplapjait, sőt amint tegnapi tudósításunkban beszámoltunk róla, a BTX-esítés az AMD-t sem kerülte el.

A Gigabyte is kiállította GA-8I915G-YFD jelzést viselő microBTX, valamint GA-8I915G-ZFD jelű picoBTX lapját. Mindkettő az Intel integrált grafikával szolgáló 915G chipsetje köré épül, és LGA775 tokozású processzorokat fogad. A nagyobbik lap négy memóriafoglalatával szemben a kicsin csak kettő található, és ugyanez mondható el a Serial ATA portok számáról is. Mindkettő egy PCI Express x16 csatolójú videokártyával bővíthető, a kisebbik lapon e mellé már csak egy PCI aljzat fért, ám a nagyobbikon egy PCIe x1, valamint két PCI foglalat is helyet kapott. Mindkét típus kínál HD audiovezérlőt és Firewire interfészt is.


Forrás: ComputerBase

A picoBTX alaplapok fő felhasználási területét természetesen a barebone-ok, illetve a kisméretű, nappaliba szánt szórakoztatórendszerek jelentik. A Gigabyte mindössze 267 x 206 mm-es GA-8I915G-ZFD lapját egy ilyen barebone részeként is bemutatta: a CB91 jelzésű mini-PC külső méretei 220 x 245 x 363 mm, szerelése a felfelé nyitható váznak köszönhetően egyszerű. A CPU – és a koncepcióból adódóan közvetve a többi komponens – hűtését egy 8 cm-es ventilátor végzi.

Az előlapon az efféle gépeknél megszokott módon audiocsatlakozók, USB-, valamint Firewire-kivezetések találhatók, és egy 9in1 memóriakártya-olvasó is rendelkezésre áll. A házba két 5,25 hüvelykes és két belső 3,5 hüvelykes meghajtó szerelhető – valamennyi szerszám használata nélkül. Mivel a lapra nem az ICH6R, hanem a sima ICH6 déli híd került, a merevlemezek RAID-be kötésére nincs mód. A rendszert egy 275 wattos tápegység látja el energiával.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés