Boltokban az Apple TV

Pár hetes késés után végül a tegnapi napon megérkezett az Apple első olyan terméke, melyet az otthoni szórakoztatóelektronikai hálózat szerves részeként álmodott a vállalat. A 300 dolláros fogyasztói áron forgalomba kerülő Apple TV set top box az iTunes webáruházra alapozva interaktív TV-s tartalomszolgáltatást kínál a vásárlóknak, akik így a számítógépük és zenelejátszójuk után TV-készülékükön is megtekinthetik az iTunes kínálatában szereplő filmeket, videókat, valamint a hi-fi vagy házimozi rendszerük segítségével is meghallgathatják a letöltött zeneszámokat.

Az Intel processzort tartalmazó Apple TV egy 40 GB-os merevlemezen tárolja a számítógépről áttöltött tartalmakat, illetve a felhasználó saját médiafájljait, többek közt vezeték nélküli hálózati kapcsolattal (az Apple TV-be épített modul megfelel a 802.11n szabvány tervezetének) is képes kommunikálni a helyi hálózatba kötött gépekkel, a képet komponens videó vagy HDMI csatoláson, a hangot pedig analóg vagy digitális formában küldi át a rendszer többi tagjának. A berendezéshez egy speciális kialakítású, az iPodok clickwheeljét utánzó egyszerű távirányító is jár.

A készülék H.264 és MPEG-4 tömörítésű filmeket is lejátszik, előbbieket maximálisan 1280x720 pixeles felbontásig, utóbbiakat 720x432 pixeles felbontásig kezeli. Az alapvetően az iPod felhasználók igényei szerint kialakított iTunes áruházban egyelőre azonban zömében 320x240 és 640x480 pixeles felbontású filmek vásárolhatók (egész estés mozifilmek mellett főként videoklipek, illetve sorozatok epizódjai), az Apple ilyen felbontással jelenleg 10-15 dollárért kínálja a filmeket, a TV-sorozatok egyes epizódjai pedig 2 dollárba kerülnek.

Az Apple TV a videók mellett zenéket is lejátszik és képeket is megjelenít – előbbieknél az AAC, MP3, AIFF, WAV és az Apple saját tömörített formátuma kap támogatást, a képek közül pedig a JPEG, BMP, GIF, TIFF és PNG formátumúak jeleníthetők meg a készülék segítségével.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés