Blue-ray író a Sony-tól

Hirdetés

Alig egy év telt el a DVD-utódnak kikiáltott Blue-ray formátum beharangozása óta, a Sony máris bejelentette: áprilisban piacra dobja a világ első ilyen technológiát támogató íróeszközét. A Sony BDZ-S77 először Japánban kerül forgalomba és csekély 3800 dollárba kerül majd.

A Blue-ray Discnél úgy növelik meg a tárolóréteg vastagságát, hogy egy rövid hullámhosszúságú kék lézert alkalmaznak. Az általánosan alkalmazott vörös lézer 635 vagy 650 nm-es, míg a kék lézer csak 405 nm-es hullámhosszúságot használ. Az új technológia segítségével az eddigi 5 GB helyett 27 GB adat fér majd el egy lemezen, így akár több kíváló minőségű mozifilmet is tárolhatunk majd egy-egy korongon. A Blue-ray az adattároláshoz az MPEG-2 formátumot veszi igénybe.

Az író mellett a megfelelő médiumokat is piacra dobja a Sony áprilisban. Az első lemezek 23 GB-osak lesznek és várhatóan 30 dollárba kerülnek majd. Évek múlva megjelennek majd a 25 és a 27 GB-os diszkek is. A Blue-ray kifejlesztésében egyébként a Sony mellett olyan neves cégek is résztvettek, mint a Hitachi, az LG, a Matsushita, a Pioneer, a Philips, a Samsung, a Sharp és a Thomson. A Blue-ray piacra kerülésével eldőlhet a DVD-formátumok közötti harc is. Az újítás ugyanakkor a cégek részéről új meghajtók és médiumok kifejlesztését, míg a felhasználók számára új beruházásokat tesznek szükségessé.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés